Ezen a héten az RTL Klub Csak Csajok című műsorában megújítjuk kedvenc hétköznapi ételeinket. Ördög Nóri és Horváth Éva lesz a segítségemre. Tapadjatok a képernyőre!


A hétföi adásban a hagyományos tojásos galuskát fogjuk elkészíteni picit másképp. Lecseréljük a zsíradékot egészséges extra szűz olívaolajra, én a Bertolli extra vergine Gentile fajtát használom. Hagyományos fehér lisztet keverjük teljes kiőrlésű búzaliszttel, sok-sok zöldséget pirítunk le a tojásos galuska alá.

Zöldséges tojásos galuska

Hozzávalók: 30 dkg búzaliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 6 db tojás, só, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 szál sárgarépa, 1 maréknyi friss spenótlevél, 10 dkg cukkíni, 1 csokor petrezselyem zöldje, 10 dkg karlábé.

Zöldséges tojásos galuska
Íme a kész zöldséges tojásos galuska!


Öntsük a liszteket egy nagy tálba, üssünk rá két egész tojást, majd ízesítsük egy teáskanálnyi sóval, majd hideg vízzel keverjünk belőle galuskatésztát.
Forraljunk fel egy fazékban sóval ízesített vizet, majd szaggassuk bele a nokedlit. Ha elkészült szűrjük le, és jól öblítsük le hideg vízzel és hagyjuk jól lecsepegni.
Amíg a galuska csepeg, készítsük el a zöldségeket. Forrósítsuk fel egy nagy serpenyőben az olívaolajat, majd tegyük bele a vékony gyufaszál nagyságúra felcsíkozott cukkínit, sárgarépát és karlábét. Közepes lángon pároljuk két-három percig. Üssünk fel négy tojást egy tálba, tegyünk hozzá egy csipetnyi sót, majd jól verjük fel. Öntsük a zöldségekre, keverjük jól össze, és tegyük hozzá a kifőzött galuskát, szórjuk rá a spenótleveleket, és addig hevítsük, míg a tojás kellően megszilárdul. Ha elkészült szórjuk meg bőven az összevágott petrezselyme zöldjével.

Még forrón tálaljuk tányérokra. Önállóan is fogyaszthatjuk, de körítésnek is kínálhatjuk borjú vagy csirkepaprikás mellé.

A keddi adásban a hagyományos rakott krumplit varriáljuk át egy picit. Száműzzük a sertészsírt, helyette extra szűz olívaolajat használunk. Főtt krumpli, kolbász, főtt tojás, és párolt zöldségek kerülnek szép sorjában egymás főlé. Tetejére bőven kanalazok sok-sok tejfölt, aztán betoljuk a sütőbe, hogy szép pirosra süljön.

Zöldséges rakott burgonya

Hozzávalók: 1.5 kg burgonya, 10 db tojás, 3 szál sárgarépa, 20 dkg házikolbász, 2 db cukkíni, 1.5 dl extra szűz olívaolaj, 4 dl tejföl, só, darált bors, 1 csokor petrezselyem zöldje.

Zöldséges rakott burgonya

Főzzük meg a burgonyát hájában, majd ha elkészült hámozzuk meg. Szintén a szokásos módon főzzük keményre a tojásokat.

Szeleteljük fel vékonyra a sárgarépát és a cukkínit, majd forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőben. Tegyük bele a répa és cukkíni szeleteket, ízesítsük sóval, és lefedve pároljuk pár percig.

Kenjünk ki alaposan egy közepes hőálló sütőedényt olívaolajjal, majd rétegezzünk az aljára egy sor főtt és vékonyra felszelelt burgonyát, hintsük meg sóval és daráljunk rá borsot. Tegyünk egy réteg párolt zöldséget a tetejére, majd rá egy rétegnyi főtt és felkarikázott tojást, utána a vékonyra felvágott kolbászt. Kerüljön rá egy sor főtt burgonyakarika, ízesítsük ismét sóval, tekerjük meg felette a borsdarálót, majd kezünkkel kissé nyomkodjuk le és csorgassuk meg a maradék olívaolajjal.

Bőven kanalazzunk rá a tejfölből, amibe előzőleg az összevágott petrezselyem zöldjét belekevertük, majd tegyük forró sütőbe, és 160 fokon süssük legalább 30-40 percen keresztül, míg szép pirosra nem pirul.
Elkészíthetjük úgy is, hogy fele burgonyát sült sütőtök húsával helyettesítjük.

A szerdai adásban lecsót készítünk. Extra szűz olívaolajjal, sok hagymával, cukkínivel és friss bazsalikomlevelekkel. Hogy ne maradjon füst íz nélkül, kockázok bele füstölt tofut is.

Én a tejfölös változatra esküszöm. A mi családunkban édesapám készíti a legfinomabb lecsót, sok hagymát pirít alá, majd paprika és paradicsom kerül bele.

Kedvencem a tejfölös lecsó

Pár perc rotyogtatás után, amikor a paprika megpuhul, kerül bele egy pohárnyi finom tejföl. Ettől a szaftja krémes és lágy lesz. Amikor sok cukkíni terem a kertjében, belekarikáz pár darab zsenge cukkínit is. Ilyenkor nyár végén, amikor még javában terem a paprika, és a téli paradicsom befőzésnek is vége van, szinte naponta lehet készíteni ezt az egyszerű, és mégis finom egytálételt. Friss és ropogós kenyérrel, mélytányérból tunkolva enni a legjobb.

Ahány ház, annyiféle lecsó létezik

Gyakran vitába kerülök, maikor megkérdezik mi az igazi lecsó receptje. Természetesen én a saját recept szerint elkészített változatra esküszöm, épp úgy, mint mindenki más a sajátjára esküszik. Van aki kolbásszal teszi értékesebbé, van aki nokedlit ad hozzá. Rizses változata is készül, de a tojással is nagyon finom. Virslis, húsos szalonnás, tarhonyás, zöldbabos, tofus, krumplis, káposztás, tökös, gombás, és még sorolhatnám az elkészítésének variációit.

Lecsó


Lecsót sokféle étel elkészítéséhez lehet használni. Talán a legismertebb a rácponty, ami pontyból készített rakott burgonya, nyakon öntve szalonnás lecsóval, tejföllel, majd ropogósra sütnek.

De divatos éttermek készítenek belőle sörbetet (fagylaltot), természetesen ehhez a változathoz a paprikából, paradicsomból és hagymából készült lecsót használják, cukor nélkül.

A csütörtöki adásban a csirkepaprikás mitájára, csak zöldségekből kerül majd a fazékba. Ehhez az ételhez is extra szűz olívaolajat, sok zöldséget, és a paprikás elmaradhatatlan krémesítőjét, a tejfölt használjuk majd.

Zöldségpaprikás kapros túrógombóccal

Hozzávalók: 30 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 1 db paradicsompaprika, 2 evőkanál olívaolaj, 1 szál sárgarépa, 1 teáskanál szárított tárkony, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 db zöldségleves kocka, só, darált bors.

Túrógombóchoz: 50 dkg kecsketúró, 1 csokor kapor, 4 db tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, csipetnyi só.

Zöldségpaprikás túrógombóccal

Egy lábosban forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd pároljuk üvegesre. Szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük össze, és öntsünk rá két decinyi vizet. Daráljunk rá fekete borsot, szórjuk rá a tárkonyt, ízesítsük sóval és zöldségleves kockával. Forraljuk jól össze, majd tegyük bele a falatnyi darabokra összevágott sütőtököt, paradicsom paprikát és a felszeletelt sárgarépát. Lefedve pároljuk öt-hat percig, majd hideg vízzel elkevert liszttel sűrítsük be a pároló levét. Öntsük hozzá a kevés vízzel felhígított tejfölt, és az egészet jól forraljuk össze.

A túrógombóchoz finomlyukú szitán törjük át a kecsketúrót, majd tegyük egy nagy tálba. Üssük rá a tojások sárgáját, a fehérjét tegyük egy tálba és tegyük a hűtőbe. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd csorgassuk a túróra. Ízesítsük csipetnyi sóval, összevágott kaporlevéllel, szórjuk rá a lisztet és a búzadarát. Fakanállal alaposan dolgozzuk össze, majd pár órára ezt is tegyük a hűtőbe. Felhasználás előtt verjük fel a tojás fehérjét nem túl kemény habbá, majd kis adagokban, óvatosan dolgozzuk a tojásos túróhoz.
Forraljunk fel egy fazékban vizet, ízesítsük sóval, majd vizes kézzel formázzunk kezünkkel diónyi gombócokat a túrókrémből. Gyöngyöző vízben főzzük 2-3 percig, közben villával segítsük megfordulni, ha elkészült szedjük ki szűrőkanállal egy itatóspapírra.

Tálaláskor szedjünk a zöldségpaprikásból egy adagnyit leveses tányérba, és tetejére tegyünk pár szem gombócot. Összevágott friss petrezselyem zöldjével vagy kaporral szórjuk meg.

A pénteki adásban a hagyományos rizses csirkeételt módosítjuk át. Pirospaprika helyett az indiai konyha közkedvelt fűszerét a curry-t használjuk, csirke helyett rákokat teszünk a lábasba.

Rákos rizses egytálétel

Hozzávalók: 25 dkg koktélrák, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál curry fűszerkeverék, 1 teáskanál kurkuma, 1 db zöldpaprika, 30 dkg rizs, 1 db zöldségleves kocka, 1 csokor friss korianderlevél vagy petrezselyem zöldje, fél citrom leve, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, só, darált bors.

Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg üveges lesz, majd szórjuk rá a kurkumát és a curry fűszerkeveréket. Keverjük jól össze, majd öntsük fel egy deciliternyi vízzel. Ha már felforrt, tegyük bele a rákot, ízesítsük sóval, leveskockával és darált borssal. Fedjük le fedővel, és pároljuk pár percig.
Öntsük rá a rizst, adjuk hozzá az újnyi csíkokra felszeletelt paprikát, az összevágott korianderlevelet, majd öntsük fel négy és fél deciliternyi vízzel. Csorgassuk bele a citromlevet, majd forraljuk fel. Felforralás után kóstoljuk meg a párolólevét, és ha szükséges ízesítsük még sóval. Ha kellően rotyog, fedjük be újra a fedővel, és tegyük forró 150 fokos sütőbe, és 10-15 perc alatt a sütőben fejezzük be a párolást.