Szerdán reggel keljetek korán, és nézzétek meg, hogyan is bolondítjuk meg az eperlekvárt. Bazsalikom, levendula és rebarbara kerül a lekváros fazékba. Nézzetek!


Szerdán reggel 8 óra után az RTL Klub csatornáján a "Csak csajok" című műsorban Ördög Nórával és Lolával különleges eperlekvárt fogunk befőzni.
Eperlekvár
Uborkaszezon van a gyümölcsös kertekben! Nagy divatja van a házi befőzésnek, tartósításnak.

Nemcsak azért mert lehet vele pénzt spórolni, hanem tapasztalatból tudom, másképp fogyasztjuk, benne van a készítője lelke is. Bele lehet csempészni kedvenc fűszerünket, és ezzel egyedivé varázsolhatjuk, nem csak finom, de remek ajándékötlet is lehet.

Bazsalikomos eperlekvár

Hozzávalók: 1.2 kg eper, 500 gr befőzőcukor (2:1), 2 db citrom, 8-10 levél friss bazsalikom

Megtisztított epreket mossuk meg jól, majd csepegtessük le egy szűrőedényben. Tegyük egy lábasba, majd keverjük össze a befőző cukorral. Állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni, forrástól számított 3 perc múlva reszeljük bele a citromok héját, majd pár perc elteltével tegyük bele a csíkokra vágott bazsalikom levelet is. Egyet forraljunk még rajta, majd tisztára mosott üvegekbe töltsük a forrásban lévő lekvárt. Azonnal zárjuk le, majd pár percre állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk. Pár perc elteltével máris bepakolhatjuk az éléskamránkba.

Levendulás eperlekvár

Hozzávalók: 1.2 kg eper, 500 gr befőzőcukor (2:1), 1 db citrom, 8 ág levendula virág.

Megtisztított epreket mossuk meg jól, majd csepegtessük le egy szűrőedényben. Tegyük egy lábasba, majd keverjük össze a befőzőcukorral. Állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni, forrástól számított 3 perc múlva adjuk hozzá a citrom kifacsart levét, és a levendula virágokat. Egyet forraljunk még rajta, majd tisztára mosott üvegekbe töltsük a forrásban lévő lekvárt, azonnal zárjuk le, majd pár percre állítsuk fejre. Így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéshez.

Rebarbarás eperlekvár

Hozzávalók: 70 dkg eper, 60 dkg rebarbara, 50 dkg befőzőcukor (2:1).

Mossuk meg alaposan az epret és a rebarbarát, a nagyobb eperszemeket vágjuk kétfelé, a rebarbara szárakat vágjuk másfél centis darabokra. A rebarbara külső héját nem szükséges lehúzni. Tegyük egy nagy lábasba, keverjük össze a befőzőcukorral, majd állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni. Ha felforrt főzzük még egy-két percig, majd töltsünk meg vele tisztára mosott befőttesüvegeket. Azonnal zárjuk le, és állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.