Hétvégén gyermeknap! Gyertek el és készítsük el közösen gyermekeink kedvenc finomságait svéd alapanyagokból. Főzés, sütés nebulókkal, finomságok nemcsak gyermekeknek.

Gyere el, és megmutatom, hogyan készítheted el a finomságokat svéd alapanyagokból. A következő hétvégén, május 26-án, szombaton az, IKEA Örs vezér téri áruházában gyermeknapi főzési bemutatót tartunk. Várok mindenkit szeretettel déltől, este hatig az emeleti látványkonyhában.



Mi is kerül a serpenyőbe?

Sütünk palacsintát, amit megkenhetsz az áruházban kapható vörösáfonya, egres, sarki szeder vagy kékáfonya lekvárral. De készítünk szalámis változatot is, amit sok ropogós salátalevéllel fogunk feltekerni.

Mi kell a jó palacsintatésztához?

Végy pár tojást! Legjobb a háztáji, ennek az íze a legjobb, színe vibrálóan sárga, ettől sül a palacsinta szép aranysárgára.
A tej legyen félzsíros, mert könnyebb tésztát lehet vele kikeverni, mégis megőrzi a palacsinta gazdag szerkezetét.
A sütéshez használt olaj legyen jóízű napraforgó, mely bírja a magas sütési hőmérsékletet, ellentétben az olívaolajjal.
A liszt "sima" legyen, vagyis búzából őrlődjék. Az egészségesebb palacsinta tésztájához keverhetünk egyharmadnyi teljes kiőrlésű búzalisztet is.



A jó palacsintatészta alapreceptje: szitálj 10 dkg lisztet egy keverőtálba, szórj rá egy csipetnyi sót. Kezeddel készíts a közepébe egy mélyedést, majd üsd bele két tojást. Önts hozzá fél decinyi félzsíros tejet és egy evőkanál napraforgólajat. Kezd el habverővel keverni a közepétől kiindulva addig, míg a tojás, az olaj és a liszt összekeveredik, majd erősen keverd sima tésztává. Utána kis adagokban keverd hozzá a maradék 2,5 dl tejet. Vedd elő a jól bevált palacsintasütődet, önts bele egy evőkanálnyi olajat, majd hevítsd fel közepes hőmérsékletűre. Ha már jó forró, a felesleges olajat csorgasd ki a serpenyőből és kanalazz a tésztából bele. A többit már a megszokott módon süsd ki!

A sütőbe pedig muffin kerül, aminek tésztáját akár Te is belekanalazhatod a muffin sütőformába.



De mi is az a muffin?

Angliából került Amerikába, vagy Amerikából Angliába ezt nehezen tudjuk eldönteni. Egy biztos, a muffin már meghódította az egész világot. Sikerének titka az egyszerű elkészítésében rejlik. Fantázia sem hiányozhat az összeállításánál, na meg persze néhány perc míg betesszük a sütőbe. A süteményillatú reggelinél jobban nem is kezdődhet a nap.



Mi kell a jó muffinhoz?

A jó muffinhoz szükségünk lesz muffinsütőre, ez nem más, mint egy tepsi, amibe csészényi mélyedéseket alakítottak ki. Ebből létezik 6 és 12 adagos is, ha még nincs jobban járunk ha a nagyobbikat vásároljuk. A receptek általában 12 muffinra íródnak, és biztos, hogy el fog fogyni a nagyobbik adag is. Papírkapszula, vagy mignonpapír amivel kibéleljük a sütőformát, hogy könnyebben ki tudjuk venne. Ha nem tudunk beszerezni, megoldhatjuk úgy is, hogy 10-12 centis kockákra felvágunk írógéppapírt, és ezzel béllejük ki a sütőformát. Két keverőedényre, mert a muffinok készítésénél, mindig külön kell összekeverni a száraz anyagokat (lisztek, cukor, sütőpor, fűszerek, zabpehely, stb,) és másik edényben a nedveseket (tojás, olvasztott margarin, tej, joghurt, étolaj, citromlé, stb.) egyszerű laza mozdulattal kell a nedveshez hozzádolgozni a lisztes keveréket. Nem szabad simára kidolgozni a tésztáját, csak addig kell keverni, még látszik benne a lisztes keverék.
Előmelegített sütőben süssük, és ne nyissuk ki a sütő ajtaját az első 15 percben, majd össze fog esni. A formákat csak háromnegyed részig kell megtölteni, mert sütéskor szépen felcsúcsosodnak. A sütési idejük általában 20-25 perc. Akkor készül el, ha teteje aranysárga, és ha megszúrjuk egy fogvájóval, nem ragad rá a tészta. Sütés után hagyjuk a formában 5 percig, majd vajjal megkenve melegen fogyasszuk. Létezik édes és sós változata is.
Nagy előnye még, hogy gyermekünket is be lehet vonni az elkészítésébe, egyszerű elkészítése nekik sem okoz nagy gondot. Ha kimérjük a hozzávalókat, akár önállóan nekilátnak legközelebb.

Cukkínis muffin

Hozzávalók: 25 dkg cukor, 2 db tojás, 1 dl étolaj, 16 dkg liszt, 2 evőkanál búzadara, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg darált dió, 50 dkg cukkíni, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só.



Tegyük egy tálba a cukrot, tojásokat, étolajat és a citrom reszelt héját. Keverjük jól össze, de nem kell habosra kikeverni.
Egy másik edénybe tegyük a lisztet, búzadarát és a sütőport.
Reszeljük le a cukkínit vékonyra, majd egy csipet sóval szórjuk meg, hagyjuk állni 10 percet.
A cukros tojásos keverékhez adagoljuk lassan a lisztes keverékünket, és a dúrvára darált diót. A megsózott cukkínit egy kicsit nyomkodjuk ki, majd azt is keverjük a tésztába.
Töltsük muffin sütőformákba, majd előmelegített sütőben 150 fokon süssük 20-25 percig.

Kóstold meg a svéd különlegességeket itthon!

Az étteremben megkóstolhatjuk a szezonális és állandó fogásokat, és a svéd abc-ből még otthonra is bespájzolhatunk a kedvenceinkből.
Az év folyamán folyamatosan kóstolókat és ételbemutatókat szerveznek, amikor lehetőségünk van megismerkedni a svéd ízvilággal.
Ha egész héten nincs kedvünk főzni, akkor nyugodtan ugorjunk be az étterembe, mert heti menü vár minket, melyet előre befizethetünk.



Magyarországon az IKEA áruház volt az első, ahol gondoltak a kisbabás szülőkre is.



Nyugodtan mehetünk a legkisebb bébivel is shoppingolni, hiszen mindkét IKEA áruházban kellemes hangulatú baba-mama szobát rendeztek be. A babák az étteremben bébiételt is kapnak, a nagyobbak pedig többféle gyerekmenü közül választhatnak.

Ha megkedveltünk az étteremben a svéd ízeket, akkor az áruházakban található Svéd Shopban be is szerezhetjük az eredeti svéd alapanyagokat, a lazactól kezdve a svéd húsgolyón és a rénszarvas snacken át a vörösáfonya-szószig.

A különféle italokat és édességeket is megvásárolhatjuk, hogy a recepteket kipróbálhassuk, és otthonukban is érezhessük az igazi svéd ízeket.

Éttermi ajánlat

A vásárlás energiát és időt igényel. Miért ne pihennél meg egy finom ebéd erejéig? Az étterem menüválasztékából mindenki megtalálja a kedvére valót. Az egész család együtt élvezheti a kellemes ízeket.



Próbáljátok ki a svéd ételeket is!

Húsgolyók bármilyen körettel, áfonyalekvárral, tejszínes mártással:

kicsi: 595 Ft
normál: 795 Ft
nagy: 995 Ft
családi: 1.490 Ft



Kávészünet

Vásárlás közben jól esik egy kis pihenő. Félúton igyál egy kávét és készülj a következő "menetre".



Hírdetés

2007. május 21.