Évek óta nap-mint nap izgalmas, új receptekkel örvendeztetem meg az [origo] olvasóit, akik ezúttal élőben, a Vendégszobában kérdezhettek a főzés titkairól, és arról, hogy hogyan készülnek a kedvenceim.
Szia! Hogy lett belőled szakács? Mármint milyen elhatározás alapján? [Csipisz89]
- Előbb volt meg a főzés szeretete, már 5-6 éves koromban is a konyhában sündörögtem, aztán így, hogy jól éreztem magam a konyhában, automatikusan jött a szakács szakma.

A szakács válaszol
Jó napot! Mi volt az az étel, amit először önállóan készített?[kisbobek]
- Befőtt volt: összeszedtem a kertből az éppen érő gyümölcsöket, pelepakoltam egy üvegbe és megkértem a nagyit, hogy készítsen rá cukros levet és dunsztolja ki. Aztán télen, a vasárnapi rántott hús mellé, előszedtem a spájzból. Nagy sikere volt.

Mit szeretsz a legjobban főzni/sütni?[nikyy14]
- Kreatív és az egészséges ételeket, amelyek a legjobban a szívemhez illetve a gyomromhoz is közel állnak, de például, amióta kitalálták a színes tévét, szeretek színesen is főzni.

Mi a kedvenc kajád? [BUDZSI]
- A tökfőzeléktől kezdve jöhet bármi jópofa. Szeretem az egyszerű ételeket, de mindig legyen benne valami furfang.

Két kanál só pluszba az már furfang?[csemy]
- Az már gyilkosság, a túlzott konyhasó használata árt az egészségünknek, de például, ha sok friss fűszernövényt használsz az ételed elkészítéséhez, csökkentheted a konyhasó használatát. Na látod, ez a furfang!

Milyen fűszerek válthatják ki a só használatát?[varázspor]
- Talán minden friss fűszernövény alkalmas rá. Nálunk legelterjedtebbek és ismertebbek közül is a legegyszerűbbek a petrezselyem zöldje, a kapor, a metélőhagyma, a kakukkfű, a zsálya, az oregánó, a bazsalikom, a majoránna - és még sorolhatnám.

Melyik vagy milyen szakáccsal dolgozna szívesen? Mi Önnél a furfang?[Andica3]
- Azokat a kollegákat szeretem, akiknek nem kell sokat magyarázni, akik egy nézésből vagy csak egy szóból tudják a következő munkafázist. De jó, ha az a kollega, akivel együtt dolgozom, tud azonosulni az én gondolataimmal. Hogy mi a furfang? Azt mondják, hogy amit "szoktak" azt a Kaldeneker nem szereti. Ha egy megszokott ételt egy picit megváltoztatunk, a megszokottól eltérően nekem már furfangos. Így született például a levendulás szamócadzsem és a paprikalekvár is.

A szakács válaszol

Hogyan tudná leírni a jövő szakácsait? A gépek tudják helyettesíteni majd a szakácsokat? [Sz.R.Zsolt001]
- Talán már most ez van. Az én tanulókoromban akkor kezdhettünk neki a főzésnek, amikor sikerült tüzet csiholni egy tíz négyzetméteres óriás ipari sparheltben. A mai kollegák már számítógéppel vezérelt sütő, gőzölő-pároló, főző és rántott hús gyártó, a NASA által kifejlesztett csodákban, távirányítóval vezénylik le az ételkészítést.

Melyik ételt volt a legnehezebb számodra elkészíteni?[Baxxter]
- Nagyon sok volt, mert hát senki sem születik (tisztelet a kivételnek) tökéletes főzési tudománnyal, de hát ezek a kihívások. Ha a nehéz munkát egyszer jól megcsinálod, a következő alkalommal már gyerekjáték lesz elkészíteni.

Mi az az étel, amit elkészített s a legfurcsább volt pályafutása során?[slider23]
- Extrém kajákat még nem készítettem, de Kínában a piacon akár vásárolhattam is volna alapanyagot a sültkukachoz vagy a grillezett patkányhoz, de árultak ott kutyát rántani is.

Van specialitása, amihez ragaszkodik, amit magáénak vall?[DJ MEXX]
- A paprikalekvár, erre nagyon büszke vagyok, de nagyon sok zöldségből készült lekvárt is magaménak tudhatok.

Mi lenne, ha az egyik ételedre azt mondaná egy nálad híresebb szakács, hogy nagyon rossz?[Andica3]
- Először is megnézném, hogy ki az, és mitől is lett híres az a szakács. Aztán elgondolkodnék azon, hogy igazat beszél-e.

Mi élete legnagyobb szakmai csalódása?[Andica3]
- Hogy a hazai vendéglátás nem olyan, mint ha egy kicsit nyugatabbra tekintenénk. Lenne még mit tanulnunk.

A szakács válaszol

Milyen ételt ajánlana egy párizsi embernek, aki Önhöz jött? [Andica3]
- Mindenféleképpen magyaros ízekből állítanék neki össze menüt, viszont a mai, egészséges táplálkozásnak megfelelően készíteném, hanyagolnám a zsírt, sok zöldséget és friss fűszernövényt használnék, a tésztás ételek készítésénél előnyt élvezne a teljes kiőrlésű liszt.

Szereted a magyaros ételeket? [makrancos.no]
- Enni igen, viszont főzni kevésbé. Nincs rá vevő.

Melyik ország ételeit szereted leginkább?[zzooll]
- Az indiai nagyon bejött, de minden országnak meg van a finomsága. Szeretem az olaszt, a franciát, kedvelem a kínait, a thaiföldi is nagyon jó. Jövő héten kipróbálom az indonézt is.

Miért van az, hogy a kínai ételt csak a kínaiak tudják elkészíteni úgy, amilyennek lennie kell?[LARA=CROFT]
- Próbáljon meg egy kínai magyaros ételt készíteni, azt is a csak a magyar ember érti igazán.

Mennyire szereti a nagymamaféle ízeket? Itt most az ősrégi ételekre gondolok.[IKREK8590]
- Imádom őket, csak sajnos feledésbe merülnek, pedig kár értük.

Hogy ajánlod használni a szárított paradicsomot?[random26]
- Nagyon finom kenyérbe dagasztva, kuszkuszba, paradicsomos szószokba, pizzára, de ha olajban van eltéve, nagyon finom saláták tetején is. Lehet belőle készíteni pesztót, amivel sütés előtt bekenheted a csirkét vagy a halszeletet.

Mi a brassói lényege?[bettyke jo no]
- A brassói lényege a fokhagymán múlik. Elkészítésekor el kell találnunk azt a pillanatot, amikor még a hús kellően puha marad és nem szárad ki teljesen. Tálaláskor, amikor összekeverjük a sült burgonyával, keverünk hozzá még durvára összecsapkodott petrezselymet vagy snidlinget, az még egyet fiatalít az ízén.

A szakács válaszol
Szakmunkás vizsgára készülök, meg tudnád nekem mondani a sajtos-párizsias szűzérmék receptjét? Fontos lenne, köszi! [chester pro]
- Erre azt szoktam mondani, hogy kezdd el használni az internet keresőjét. Írd be a keresőmezőbe a kulcsszót és rengeteg recept közül tudsz majd válogatni.

Mit ajánlana kezdésnek, hol keressen receptet, és milyen jellegűeket egy főzni, sütni tanuló személy?[Totálsügérlány]
- Kezdőként érdemes a szülő, nagyszülő mellett sürögni a konyhában és ellesni a technikákat. Teljesen kezdőként receptkönyvből megtanulni főzni nagyon nehéz. Azt is tudni kell, hogy milyen ételek azok. amelyeket szívesen elkészítene és el is fogyasztana. Legfontosabb a bátorság, a többi aztán jön magától.

A boltban megvásárolható félkész alapanyagokról mi a véleménye? [Totálsügérlány]
- Akinek kevés ideje van, annak nagy segítség. Meg kell nézni ezeket az alapanyagokat közelebbről, ha olyan módszerrel tartósítják és dolgozzák fel, amit én is el tudok fogadni, akkor azt én is megvásárolom.

Mi a véleménye a szétválasztós diétáról? [calbyr]
- Nem értek hozzá, nem vagyok dietetikus.

Ha valaki fogyókúrázni szeretne, milyen ételeket fogyasszon a tényleges fogyáshoz?[zéécske34]
- Egyen sok zöldségfélét, magas rosttartalmú ételeket, egyen sok halat, kerülje a tésztát, a rizst, a burgonyát, a zsírok túlzott használatát. De a legjobb, ha megkérdez egy fogyókúrához értő szakembert.

Szoktak a rajongóid levelekkel bombázni?[Andica3]
- Nem vagyok én popsztár vagy média sztár. Persze sokan kedvelik azokat az ételeket, amiket készítek, és esetleg láthatják televízióban vagy olvashatják az [origo]-n. Természetesen szoktam kapni olvasóktól, nézőktől leveleket, de közel sem annyit, mint egy megcsinált sztár kapna.

Kaldeneker úr, mondja, be lehet Önnek küldeni receptet, és ha igen, akkor milyen címre?[tolmács.fordító]
- Persze, természetesen küldje el. A cím: info@kaldeneker.hu vagy látogasson el a www.kaldeneker.hu oldalra.

Köszönöm, hogy itt lehettem veletek. Jó főzőcskézést és nagy kajálásokat kívánok nektek! Sziasztok!

Ajánlat: Korábban is vendégeskedtem az [origo]-ban.