Július 1-jén Kanada születésnapját ünnepli az ország lakossága. Kanada Napján arra az 1867-es júliusi reggelre emlékeznek, amikor a Brit Észak-Amerika Határozat életbelépésével, Kanadát négy tartományból álló, egyetlen országgá kiáltották ki. Én is nagyon szeretem ezt az országot, szép emlékek fűznek a kanadai nagykövetségen töltött évekhez. Nézzétek meg tavaly májusi utazásunk során készült képeinket.

1958. július 1-jétől van nagyszabású állami rendezvény, látványos az ottawai Parliament Hill-en megrendezésre kerülő színes ünnepség, amelyet tűzijáték és az egész éjszakán át tartó zenés-táncos mulatság követ szerte az egész országban. Kanada Napján a társadalom legkülönbözőbb közösségei és csoportjai egymást ünneplik, együtt. A legnagyobb városoktól kezdve, a legparányibb indián falvakig zene és barbecue illata tölti meg a levegőt. Az utcán bemutatott zenés műsorokat tengeri és légi parádé kíséri, a Kanadában új hazára találtakat külön állampolgársági ceremóniával köszönti az ország.

 

 

 

Nézzétek meg ezt a kisfilmet is! A filmben Susan M. W. Cartwrigth nagykövetasszonnyal beszélgetünk a kanadai konyháról. Az ételek amelyeket főzünk: grillezett bélszín garnélarákkal és zöldségekkel, a desszert pedig juharszirupos hab. 1998-as felvételek, köszönet az akkori készítőknek: szerkesztő: Reményi Zsuzsa, rendező: Halmos Juli, operatőr: Szőnyi István