Itt a kucsmagomba szezonja. A piacokon érdemes keresni a nagyfejű gombákat, és megtölteni. Elegáns előétel varázsolható belőle.

Hozzávalók:

  • 12 db nagyobb fejű kucsmagomba
  • 40 dkg darált csirkehús
  • 2 dl tejszín
  • fél csokor friss kapor
  • 1 db zsemle
  • darált bors, só
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 szál újhagyma

Törjük ki óvatosan a gombák tönkjeit, majd a fejét folyó hideg vízben mossuk meg jól. Tegyük egy szűrőedénybe, és csepegtessük le alaposan.

Forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat egy kis lábasban, majd tegyük bele a finomra összevágott újhagymát, és az apró darabokra felvágott kucsmagombatönköket. Daráljunk rá borsót, és enyhén hintsük meg sóval. Pároljuk addig, míg a saját párolólevét el nem fővi.

Tegyük a darált csirkehúst egy tálba, adjuk hozzá a beáztatott zsemlét, az összevágott kaporlevelet és a lepirított hagymás gombaszárat. Ízesítsük sóval, fűszerezzük darált borssal, csorgassunk rá egy decinyi tejszínt, majd az egészet jó alaposan gyúrjuk össze.

Csorgassunk meg olívaolajjal tűzálló tálkákat, majd fogjunk a kezünkbe egy gombafejet, és töltsük meg a húsos keverékkel. A töltelékből többet tegyünk a gombafejbe, mint ami elfér, nem baj, ha alatta marad egy kis gombóc. Tegyük a megtöltött gombákat a tűzálló tálba és öntsünk alá kevéske tejszínt. Fedjük le alufóliával, majd előmelegített sütőbe téve 150 fokon pároljuk körülbelül 40-45 percen keresztül. Köretnek hozzá párolt rizst készítsünk.