A magyar narancs szó az észak-olasz narancia  – sztenderd olasz arancia – közvetítésével a spanyol naranja szóból származik, a spanyolba pedig az arab nárandzs útján került, melynek végső forrása talán a szanszkrit (óind) náranga ’narancsfa’. Világos, ugye?

Hozzávalók négy személyre:

Tegyük a mustárt, olívaolajat, narancs levét egy kisebb befőttes üvegbe, adjunk hozzá fél kávéskanálnyi sót, és kevéske darált borsot. Zárjuk le és alaposan rázzuk össze.

Éles késsel, mintha burgonyát tisztítanánk, hámozzuk meg a narancsokat, a fehér hártyáját is vágjuk, majd szeleteljük fel.

Tegyünk üveg salátás tálkákba pár levél fejes salátát, majd rétegezzük rá a narancsszeleteket. Tetejére csorgassunk a mustáros öntetből, szórjunk rá száraz serpenyőben megpirított diót, és vékony karikára felszeletelt lilahagymát.

Én kacsasült mellé képzelem el a legjobban.