A tavaszi prímőrök királynőjét, a spárgát próbáljátok ki levesként is elkészíteni. Egy csipetnyi fahéj, vagy curry még izgalmasabbá teheti. Ne feledjétek, hamarosan véget ér a szezonja.

Hozzávalók:

  • 2 csokor zöldspárga
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál curry
  • 1 csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 1 db zöldségleves kocka
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • só, őrölt fehérbors
  • 1 csokor zöldpetrezselyem

A spárgák végeit vágjuk le, majd burgonyahámozóval húzzuk le a külső héját, és a fejrészét vágjuk le.

Egy nagy fazékban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, és forrósítsuk fel. Tegyük bele a spárgák összevágott végeit, adjuk hozzá a zöldségleves kockát, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, fehérborssal, sóval és curry-vel.

Pároljuk legalább öt percig, majd szórjuk meg liszttel, keverjük jól össze és engedjük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Főzzük körülbelül tíz percig, majd merülőmixerrel pürésítsük, és utána finomlyukú szitán passzírozzuk át. Öntsük vissza az átpasszírozott levest a fazékba, tegyük bele a spárgafejeket és a vékony csíkokra összevágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret.

Forraljunk rajta egyet, majd tálaljuk leveses tálkákba, tetejét összevágott zöldpetrezselyemmel szórjuk meg. Kifőzött aprótésztával gazdagíthatjuk.

Izgalmasabb, ha pároláskor egy csipetnyi őrölt fahéjat is adunk hozzá.