A hagyományos, magyaros gombaleves rajongóinak is érdemes kipróbálni ezt az ázsiai ihletésű, fűszeres fogást.

Hozzávalók:

  • 10 dkg laskagomba
  • 15 dkg shiitake gomba
  • 10 dkg apró szemű barna csiperkegomba
  • féldiónyi friss gyömbér
  • 3 szál újhagyma
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • darált bors
  • kevéske chili paprika
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 db bio zöldségleves kocka
  • 1 maréknyi szójacsíra
  • 1 evőkanál olíva- vagy szezámolaj

Mossuk meg alaposan a gombákat, a laskagombát vágjuk ujjnyi csíkokra. Forrósítsuk fel az olajat egy lábasban, legjobb, ha teflonbevonatú lábast használunk, majd adjuk hozzá a gyufaszál vékonyságúra felaprított gyömbért. Pároljuk egy percig, majd tegyük hozzá a jól lecsepegtetett gombákat. Erős lángon állandóan kevergetve süssük.

Vigyázzunk, ne pároljuk sokáig, mert akkor nagyon összeesik és rágós lesz! Ha már jól étforrósodott, csorgassuk meg a szójaszósszal, majd engedjük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Adjuk hozzá a leveskockát, daráljunk rá borsot, karikázzunk bele néhány szelet chili paprikát, majd főzzük még öt percig.

Ha elkészült, pár kanál hideg vízzel keverjük el az étkezési keménytőt, majd sűrítsük be vele a levest, utána adjuk hozzá a felcsíkozott újhagymát és a szójacsírát. Forraljunk rajta még egyet, majd tálaljuk leveses tálakba.