Régi klasszikus levest készítünk ma ebédre. Ki ne éhezne meg az illatozó levesben pihenő szép nagy galuskák láttán?

 

Hozzávalók: 1 kg S-budget sertés fehércsont, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 szál sárgarépa, negyed gumó zeller, 1 szál fehérrépa, fél fej karalábé, egy db TV paprika, só, pár szem egész bors


Hozzávalók a daragaluskához: 2 db egész tojás, 4 evőkanál búzadara, 1 csomag petrezselyem zöld, csipet só

 



Egy fazékban, hideg vízben feltesszük a csontot főni. Amikor a víz felhabosodott, a csontot kivesszük, leöblítjük, majd tiszta vízben újra feltesszük főni. Körülbelül 4 liter vízzel öntsük fel.  
A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és a csonthoz adjuk. Sóval és szemes borssal ízesítjük. Lassú lángos, épphogy csak gyöngyözzön, másfél óráig főzzük.


A daragaluskához a tojásokat egy tálban verjük fel lazán. Sózzuk, és belekeverjük a darát. A petrezselyem zöldet aprítsuk finomra, és keverjük a darához. 10 percet pihentessük.  A daragaluskákat külön, sós vízben főzzük ki. Forraljuk fel vizet, és szaggassuk bele a darát. (Ehhez egy hideg vízbe mártott evőkanállal formázzuk galuska alakúra a nyers tésztát.)  Ha már forr, öntsünk rá egy pohár hideg vizet. Vegyük a tüzet takarékra, fedjük le a lábost, és 10 percig hagyjuk a galuskákat duzzadni a vízben.
Tálalás: a levest levesestányérba tálaljuk. Tegyünk a tányér közepére 2-3 galuskát, öntsük fel a forró, leszűrt levessel. Szórjuk meg frissen vágott petrezselyemzölddel, és tegyünk mellé pár darab sárgarépát.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Még több finom leves recept itt.