A húsvéti húsdömping után jól jönnek a könnyedebb levesek. Ez a bableves sok zöldséggel készül, mégis nagyon laktat és kitűnő vacsora.

Hozzávalók: 1 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, 1 ág kakukkfű, 5 dl tej, 1 doboz fehérbab konzerv, 30 dkg burgonya, egy darab 20 centis póréhagyma, só, darált bors, őrölt szerecsendió, 1 db zöldségleves kocka, 1 db karalábé


Forrósítsuk fel egy fazékban az olívaolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd pároljuk pár percig. Tegyük hozzá a felszeletelt sárgarépát, a karalábét, a pórét, a felkockázott burgonyát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Tegyük bele a kakukkfű ágat, ízesítsük zöldségleves kockával, őrölt szerecsendióval, sóval és kevéske darált borssal.

Közepes lángon főzzük 15 percig, majd adjuk hozzá a leszűrt fehérbab konzervet és a tejet. Forraljunk rajta még egyet, majd forrón tálaljuk.