A kelbimbót lehet szeretni és lehet nem szeretni. Én azok közé tartozom, akik nagyon kedvelik.

Valamiért ez a zöldségféle csak a hideg beköszöntével kerül a terítékre. Oka talán az lehet, hogy most van a szezonja. A szép kövér bimbókból leves is készíthető, hasonlóan, mint a frankfurti káposztaleves. Sajtszósszal leöntve és sütőben megpirítva önállóan is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók:

  • 50 dkg kelbimbó
  • 3-4 szelet húsos baconszalonna
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • darált bors

 

A kelbimbót meg kell tisztítani, külső leveleit le kell szedni, és a szárvégződéséből és le kell nyesni egy kicsit. Utána forraljunk fel egy fazékban vizet, tegyünk bele a kelleténél kicsivel több sót, majd ha forr, tegyük bele a megtisztított kelbimbót. Főzzük körülbelül 6-8 percig. Ha a bimbók túl nagyok, főzzük kicsivel tovább.

Míg a kelbimbó a sós lében forr, készítsük el hozzá a pirított szalonnát. A szalonnát vágjuk vékony csíkokra, majd tegyük egy nagy serpenyőbe. Csorgassuk rá az olívaolajat és pirítsuk ropogósra. Az elkészült bimbókat szűrjük le, és forgassuk át a szalonnás szaftban. Daráljunk rá borsot és azonnal tálaljuk.

Remek körítés az ünnepi pulykasülthez, kacsához, libához, és mindenféle pecsenyéhez. Igazi téli köretnek való zöldség.