Ha már kenyér, legyen tele egészséges dolgokkal. Egy-egy szelet megpirítva, vajjal és lekvárral megkenve remek reggeli lehet az egész családnak.

Hozzávalók:

  • 40 dkg búzaliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg zabpehely
  • 1 maréknyi mazsola
  • fél maréknyi aszalt sárgabarack
  • fél maréknyi napraforgómag

Szórjuk a lisztet egy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, szárított élesztőt, zabpelyhet, mazsolát, az összevágott aszaltbarackot és a napraforgómagot. Csorgassuk hozzá az olívaolajat, majd kezdjük el keverni. Kis adagokban öntsünk hozzá langyos vizet, de csak annyit, hogy közepesen kemény kenyértésztát tudjunk készíteni. Addig dagasszuk, míg a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük a tésztát langyos helyre, fedjük le tiszta konyharuhával, majd kelesszük kétszeresére.

A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, majd osszuk kétfelé. Nyújtsuk egy centi vastagságúra, hajtsuk rá a sodrófára és terítsük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. Tetejét kenjük meg vízzel, majd szórjuk meg zabpehellyel. A másik adag tésztát is hasonlóan készítsük el. Kelesszük még további 15 percig, majd előmelegített sütőbe téve, 170 fokon süssük körülbelül 30-35 percig.

Fogyasszuk sajtok, pástétomok, és kenyérre kenhető kencék mellé. De készülhet belőle uzsonnára szendvics is.

Ezt a kenyeret elkészíthetjük szinte bármilyen más aszalt gyümölccsel és olajos maggal, de használhatunk hozzá rozs- és árpapelyhet is.