Nincs is finomabb annál, mint amikor a rózsaszínű lazacszelet lazán elterül a póréhagymás ágyon.

Hozzávalók:

  • 4 db lazacszelet
  • 1 csokor kapor
  • 2 szál póréhagyma
  • 1 db citrom
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg zöld olajbogyó
  • só, darált bors
  • 1 dl száraz fehérbor


Csorgassuk meg a lazacszeleteket olívaolajjal, majd daráljunk rá borsót. Tépkedjünk rá kaporleveleket, és enyhén szórjuk meg sóval. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy a fűszerek íze jól átjárja a halhúst.

Vágjuk egy centis kockákra fel a póréhagymát, majd többszöri hideg vízben mossuk meg alaposan. Tegyük egy szűrőedénybe, és csepegtessük le jól.

Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőben vagy lábasban, majd tegyük bele a pórékockákat. Daráljunk rá borsót, szórjunk rá sót, tegyük hozzá a felszeletelt zöld olajbogyót, és öntsük rá a bort. Fedjük le fedővel és pároljuk öt percig, majd adjuk hozzá a meghámozott és felkockázott citrom húsát. Forraljuk még további két percig.

Egy nagy serpenyőben öntsünk pár evőkanálnyi olívaolajat, majd ha már forró tegyük bele a befűszerezett halszeleteket. Mindkét oldalát süssük két-két percig, majd serpenyővel együtt tegyük forró 150 fokos sütőbe, és 10 perc alatt süssük készre.

Tálaláskor tegyünk egy adagnyit a citromos póréból a tenyér közepére, majd tetejére helyezzük a megsült lazacszeletet.