Málnát nem csak édességekhez lehet használni. Karakteres és savanykás íze kifejezetten alkalmas a rostonsült halak kiegészítőjeként.

Hozzávalók:

  • 4 szelet tőkehal
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1-1 ág friss citromfű, kapor, kakukkfű
  • 20 dkg málna
  • 1 teáskanál magos dijoni mustár
  • 2 evőkanál vaj
  • darált bors, só

Mossuk meg a málnát, csepegtessük le jól, majd vegyünk el belőle egy maréknyit. A maradékot tegyük egy finomlyukú szitába, és kanállal passzírozzuk át, úgy hogy a magok ne kerüljenek a szószba.

Csorgassuk meg olívaolajjal a halszeleteket, daráljunk rá borsot, enyhén hintsük meg sóval, majd tépkedjük rá a fűszernövények leveleit. Kezünkkel enyhén nyomkodjuk rá, hogy a felületén megtapadjanak a levelek. Tegyük pár órára a hűtőbe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a hal húsát.

Forrósítsunk fel egy serpenyőt, tegyünk bele másfél evőkanálnyi vajat, majd helyezzük bele a befűszerezett halat. Közepes lángon süssük mindkét oldalát két-két percig, vigyázzunk, ne süssük túl, mert könnyen kiszárad és megkeményedik.

Ha elkészült, vegyük ki a serpenyőből, tálalásig tegyük melegre, és közben készítsük el a málnás mártást.

Öntsük a serpenyőbe, amibe sütöttük a halat, az átpasszírozott málnát, tegyünk hozzá fél evőkanálnyi vajat és a mustárt. Daráljunk rá kevéske borsot, és jól forraljuk össze. A szükségesnek tartjuk, kevéske mézzel édesíthetjük. Finomabbá tehetjük, ha pár levél friss zsályát tépkedünk bele.

Tálaláskor keverjük az egész málnaszemeket a mártásba, majd helyezzük a megsütött halat nagy tányérra, tetejére kanalazzunk a málnaszószból.

Köretnek párolt zöldségeket és kukoricakását tálaljunk.