A blini az orosz konyha egyik legjellegzetesebb előétele. Ők hajdinaliszttel készítik, élesztővel lazítják. Tejföllel megkenve, kaviárral a tetején fogyasztják.

Az általam készített kapros változat inkább az amerikai palacsintára hasonlít, kaporral fűszerezve. Vendégváró falatként készült, nagy sikere volt. Készítsétek el akár az ünnepekre, ha nagyobbra formázzátok, előételnek is megfelel. Vodkát kínáljatok mellé, úgy szokás!

 

Hozzávalók:

  • 12 dkg liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál só
  • 2 db tojás
  • 6 evőkanál tej
  • 1 csokor friss kaporlevél
  • 2-3 evőkanál étolaj
  • 20 dkg pácolt vagy füstölt lazac
  • 10 dkg krémsajt
  • kaporlevél a díszítéshez

 

Szórjuk a lisztet egy tálba, tegyük hozzá a sütőport és a sót. Üssük bele a tojásokat, majd öntsük hozzá a tejet. Keverjük sűrű tésztává, és a végén dolgozzuk a tésztához az összevágott kaporlevelet.

Csorgassunk egész kevéske étolajat egy nagy serpenyőbe, majd ha felmelegedett, egy-egy evőkanálnyit kanalazzunk a tésztából a serpenyőbe egymástól kicsit távol. Kis lángon addig süssük, míg a tészta szép aranysárgára nem pirul. Fordítsuk meg egy villával és a másik felét is süssük meg.

Az elkészült bliniket kenjük meg a sajtkrémmel, majd hajtogassunk rá a lazacból. Tetejét egy-egy ág friss kaporral dekoráljuk.