Nemrégiben vegetáriánus ételsort kellett összeállítanom egy magas szintű protokollvacsorára. Törtem a fejem, mit is kreáljak előételként, ez született belőle. Óriási volt a siker, nem lódítok.

Hozzávalók:

  • 1 csomag Tante Fanny leveles tészta
  • 3 db főtt cékla
  • 2 db főtt burgonya
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 1 diónyi reszelt friss torma
  • só, darált bors

Vadgomba-kompóthoz:

  • 40 dkg vegyes vadgomba
  • 2 szál kakukkfű
  • 2 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 2 evőkanál fehér borecet
  • darált bors
  • 5 dkg póréhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 db babérlevél

Vágjuk kis kockákra a megfőzött céklát és a burgonyát, legjobb, ha egy centis darabokra vágjuk. Tegyük egy tálba, kanalazzuk rá a tejfölt, tegyük hozzá a tojássárgáját és reszeljük bele a tormát. Aki szereti pikánsabban, tehet bele több tormát. Sózzuk, daráljunk rá borsot, majd keverjük össze.

Hajtsuk szét a leveles tésztát, és mintha rétest készítenénk, töltsük meg a céklás töltelékkel. Göngyöljük fel egy rétegben, majd vágjuk le a felesleges tésztát a széléről. Tegyük sütőlapra, és forró sütőben süssük 150-160 fokon körülbelül 25-30 percig.

Míg a rétes a sütőben pirul, készítsük el a gombakompótot. Vágjuk nagyobb falatnyi darabokra a gombákat. Aprítsuk fel finomra a póréhagymát, és dinszteljük meg az olívaolajon egy nagy lábasban.  Pár perc elteltével tegyük hozzá a gombát, tegyük bele a kakukkfüvet és a babérlevelet. Daráljunk rá borsot és enyhén sózzuk meg. Közepes lángon pároljuk, majd csorgassuk rá a juharszirupot és az ecetet. Nem kell sokáig párolni, elég, ha a gomba jól átmelegszik.

Az elkészült rétest még melegen szeleteljük fel ferdén, tálaljuk nagy tányérokra, mellé kanalazzunk vagy kis üvegkehelybe tálaljunk a gombakompótból. Pár levél friss salátával egészítsük ki a kompozíciót.

Kapcsolódó link: