Anyukám kelttészta receptjét használtam a túrótöltelék bebugyolálásához. Igaz, egy maréknyi teljes kiőrlésű lisztet is kevertem bele.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 2,5 pohár búzaliszt
  • 1 pohár teljes kiőrlésű liszt
  • fél csomag szárított élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipetnyi só

Töltelékhez:

  • 75 dkg tehéntúró
  • fél pohárnyi cukor
  • 1 maréknyi mazsola
  • 1 db citrom lereszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás

Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjuk hozzá félpohárnyi langyos vizet, majd keverjük el benne a cukrot is. Egy keverő tálba szórjuk a liszteket és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat is. Keverjük addig még a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük langyos helyre, és kelesszük kétszeresére. Borítsuk egy liszttel meghintett nyújtódeszkára, nyújtsuk ki egy centis vastagságúra, majd vágjunk belőle 10x10 centiméteres kockákat.

Tegyük a túrót egy keverő edénybe, adjuk hozzá a citrom lereszelt héját, vaníliás cukrot, mazsolát, cukrot és a tojások sárgáját. Jól dolgozzuk össze, majd óvatosan keverjük hozzá a tojások kemény habbá felvert fehérjét is.

Tegyünk a tésztakockák közepére egy-egy evőkanálnyit a töltelékből, majd sarkait összefogva nyomkodjuk össze.

Tegyük egy sütőlapra, kelesszük még 15 percet, majd előmelegített sütőben 160 fokon süssük 30 percig, még a batyuk aranyságára nem sülnek.

Ha elkészült, még melegen porcukorral szórjuk meg.