A szilveszteri mákvetés szerencsét hoz! Kedvenc süteményemet, a mennyei málnakockát variáltam át mákos ihletésűre: a darált mandulát lecseréltem mákra, a málnalekvárt meggylekvárra.


Hozzávalók az alaphoz:

Pitetésztához:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg barnacukor
  • 10 dkg őrölt mák
  • 10 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 4 db tojás
  • 3 evőkanál mézes likőr
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipetnyi só

A szobahőmérsékletű linzertésztát gyúrjuk át liszttel meghintett deszkán, majd nyújtsuk ki nagyon vékonyra, kb 2-3 milliméter vékonyságúra. Kenjünk ki vajjal és hintsünk meg liszttel egy közepes méretű tepsit, és béleljük ki az alját a kinyújtott tésztával.  A felesleges széleit késsel vágjuk le. Kenjük meg a meggylekvárral bátrabban, nem baj, ha kicsit több jut a tésztára.

Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, szójuk rá a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Elektromos keverővel habosítsuk tíz percig. Egyenként üssük bele a tojásokat, majd mindegyikkel jól dolgozzuk össze. Kanalazzuk hozzá az őrölt mákot és a sütőporral elkevert lisztet, majd a legvégén a likőrt.

Kanállal osszuk el a lekváros linzer tetején, egyengessük el a felületét simára, majd szórjuk meg a szeletelt mandulával. Tegyük forró sütőbe és 150 fokon süssük körülbelül 25-30 percig.

Az elkészült süteményt szeleteljük kockákra, vagy széles szájú pohárral szúrjuk ki. Tetejét szórjuk meg porcukorral és dekoráljuk pöttynyi lekvárral.