Könnyen elkészíthető süteményt ajánlok a karácsonyi terített asztalra. Már akár most is nekiláthattok a megsütésének. Szép és nagy öblösüvegekben akár szilveszterig is eláll. Kellemes ünnepi főzicskézést!!

Hozzávalók: 10 dkg aszalt datolya, 10 dkg aszalt szilva, egy maréknyi tökmag, 1 db narancs reszelt héja, 30 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipetnyi só, 5 dkg cukor, 8 dkg vaj, 2 db tojás, 150 ml tejszín, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék.


A datolyát magozzuk ki és vágjuk apró darabokra, hasonlóan az aszalt szilvát is. A tökmagokat egy vágódeszkán késsel vágjuk össze, hasonlóan mintha petrezselyem zöldjét vágnánk. Vigyázni kell vele, mert a vágáskor lerepülnek a deszkáról.

Tegyük a vajat, cukrot, tejszínt és a reszelt narancshéjat egy fém tálba, majd a tűzhelyen állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Vigyázzunk ne legyen túl forró! Ha az edényben a cukor felolvadt, üssük bele a tojásokat, jó alaposan keverjük össze vele, majd kis adagokban keverjük hozzá a liszt, só, sütőpor és a fűszerkeverék keverékét. Dolgozzuk a tésztához az összevágott aszalt gyümölcsöket és a tökmagot. Borítsuk az egészet lisztezett deszkára, gyúrjuk át jól, majd tegyük egy tányérra. Fedjük le fóliával, és pár órán keresztül pihentessük a hűtőszekrényben.

Tegyük a pihentetett tésztát liszttel meghintett deszkára, osszuk négyfelé, majd sodorjunk belőle másfél centi vastagságú hengert. A hengert lapítsuk le a kezünkkel, szeleteljük fel három centis darabokra, és tegyük egymás mellé egy sütőpapírral borított sütőlemezre.

Forró sütőben 160 fokon süssük 15-20 percen keresztül, míg szép aranysárgára nem sül.