Természetesen nem hagyományosan készítjük el a szilvalekvárt. Egy finoman fűszeres verziót főztünk a NolTV videóján, mert az nem csak finom, de ajándékként is jól jöhet majd. Akinek ez sem elég, annak további tippeket adunk, hogyan és mivel variálhatja a megszokott ízeket.



Hozzávalók: 1,5 kg szilva, 2 púpozott teáskanál mézeskalácsfűszer, fél citrom leve, 20 dkg cukor

A szilvát mossuk meg és magozzuk ki, tegyük egy lábosba. Adjuk hozzá a cukrot és a fűszerkeveréket, majd tegyük fel főni. Fél óra alatt jó sűrűre tudjuk főzni. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e. Egy kis citromlével ízesítsük még.
Ízesíthetjük még rummal, vagy borral, vagy marcipánnal is. Ezeket mindig a főzés végén kell a lekvárhoz adnunk, és már csak 5-6 percig szabad rotyogtatni. A forró lekvárt lekvárbetöltő tölcsér segítségével tisztára mosott üvegekbe töltjük, majd kupakkal lezárjuk. Öt percre fejre állítjuk, így biztosan sokáig eltartható lesz.

A befőzés kellékeit, az üvegeket, a pektint, a betöltő tölcsért megrendelheted Lekvárosház boltunkból.

Nézd meg videónkat is: