Hogyan készítsünk paprikalekvárt úgy, hogy tartósítószer és adalékanyagok nélkül is évekig elálljon, és a konyhát se kelljen újra festeni? Most megmutatjuk. A paprikalekvárt sajtokhoz, pástétomokhoz, grill ételekhez, szendvicsekhez fogyasztjuk.


Hozzávalók: 2 kg kápia, paradicsom- vagy piros kaliforniai paprika, 1 csípős paprika, 1 citrom, 3 evőkanál ecet, 10 dkg cukor, 2 teáskanál pektin.

A paprikalekvárhoz először meg kell sütnünk a megmosott paprikát. A paprikákat - a csípőset is -  sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd jó forró sütőbe toljuk. 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. A sült paprikát vegyük ki a sütőből, és amikor már meg tudjuk fogni - kicsit kihűlt -, akkor a héját húzzuk le, a csumáját szedjük ki, és a paprikahúst tegyük egy lábasba. Kézi mixerrel pürésítsük.

A pürét tegyük fel főni, de lassan, folyamatosan kevergetve főzzük, sózzuk meg, öntsünk bele citromlevet, egy kevéske ecetet (pl. alma ecetet, fehér borecetet). A cukrot egy kis edényben keverjük el a pektinnel – mely egy természetes zselésítő anyag – majd adjuk a paprikaszószhoz, be fogja azt sűríteni.  Alaposan kevergessük el, forraljuk ki.



A még forró lekvárt tölcséren keresztül tisztára mosott üvegekbe szedjük, a tetőt azonnal rácsavarjuk, majd az üvegeket 5 percre a fejük tetejére állítjuk. Így biztosítjuk, hogy a lekvár tartósítószer nélkül is elálljon.

Tipp: adhatjuk sajtokkal, pástétommal, szendvicshez, vagy grillezett húsok, halak és zöldségek mellé. Összekeverheted forró főtt tésztával és egy finom ebédet rittyenthetsz pillanatok alatt belőle.

Te is szeretsz befőzni, lekvárokat, szószokat készíteni? A befőzési kellékeket, üvegeket, eszközöket, hozzávalókat megtalálod Lekvárosház oldalunkon.