Kínálhatjuk hideg sültekhez, sajtokhoz, túrókrémhez, de nagyon finom füstölt halakhoz is. Remek ajándékötlet!

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg cékla
  • 1 dl vörösborecet
  • 4 dl almalé
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1 db egész fahéj
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 db babérlevél
  • 1 db alma
  • 25 dkg cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 csomag lekvárzselésítő (3:1)


Főzzük meg az egész céklát, majd hűtsük le, és utána húzzuk le a héját. Reszeljük le a káposztareszelőn a megtisztított almával együtt és tegyük egy lábasba.

Öntsük hozzá az almalevet, az ecetet, tegyük bele a szegfűszeget, a babért, a kétfelé tört fahéjat, az őrölt köménymagot és a sót. Keverjük hozzá a lekvárzselésítőt, majd tegyük fel főni. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük 5-6 percig, majd szórjuk bele a cukrot.

Forraljuk még további pár percig, majd töltsük tisztára mosott befőttesüvegekbe.

Zárjuk le azonnal, és állítsuk fejre pár percre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.