Fagylaltra, süteményekre és palacsintára csorgatva mennyei!

Hozzávalók:

  • 1,5 kg lotyószilva
  • 1 kg befőző cukor 1:1
  • 2 darab fahéjrúd
  • 1 dl mandulalikőr vagy rum

 

Mossuk meg a lotyószilvát, tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá az egész fahéjdarabokat és öntsünk alá félliternyi vizet. Állandóan kevergetve főzzük körülbelül húsz percig, míg a magjáról teljesen lefő. Passzírozzuk át egy finomlyukú szitán vagy szűrőn, hogy a magok ne kerüljenek a lekvárba. Az így kapott pürébe keverjük bele a befőző cukrot, keverjük jól össze, és főzzük fel újra.

Ha felforrt, rotyogtassuk még öt percig, ha szükséges a tetejére feljövő habot szedjük le róla. mielőtt üvegekbe töltenénk, öntsük bele a mandulalikőrt vagy a rumot, majd a még forrásban lévő lekvárt töltsük kis üvegekbe. Zárjuk le a tetejét jól, és fordítsuk fejre öt percig. öt perc elteltével már be is sorakoztathatjuk az éléskamránkba.