Az idei évben megint bőségesen termett a cukkini. Citromos cukkinilekvárt dunsztoltam belőle jó pár üveggel. Készítettem sütőtökből is lekvárt, melyet a cukkinidzsemmel rétegezve tettem el. Ez utóbbi akár különleges ajándék is lehet.

Cukkinis citromlekvár

Hozzávalók:

  • 1,5 kg cukkini
  • 4-5 db citrom
  • 50 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér (vagy két diónyi friss, reszelt)
  • egy púpozott teáskanálnyi pektin

A jól megmosott cukkinit reszeljük le a káposztareszelőn vagy tökgyalun. Ügyeljünk arra, hogy ne reszeljük hosszú csíkokra. Tegyük egy nagy lábasba. Reszeljük bele két citrom héját, adjuk hozzá a gyömbért. A citromok héját éles késsel vágjuk le úgy, hogy a fehér részt is távolítsuk el. Vágjuk négyfelé a gyümölcsöket és a magokat távolítsuk el. Kockázzuk fel, majd tegyük a cukkinihez. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel.

 

Ha felforrt, öntsük bele a pektinnel elkevert cukrot, és még rotyogtassuk egy-két percig.
A még forrásban lévő lekvárt tisztára mosott befőttes üvegekbe töltsük, zárjuk le a fedelével azonnal, majd állítsuk fejre öt percig. Öt perc elteltével máris betehetjük az éléskamránkba. Így nem kell tartósítószert használnunk.

Vajjal megkent péksüteményekkel, palacsintával, fagyira csorgatva fogyaszthatjuk.

Sütőtökös cukkini lekvár

Különleges dzsemet készíthetsz kétféle lekvárból. Ehhez egy időben kell a citromos cukkinilekvárt és a sütőtökből készült lekvárt elkészítened, amit aztán egymásra rétegezhetsz.

A sütőtőkös részhez kell:

  • 1,5 kg sütőtök
  • 50 dkg cukor
  • 2 db narancs leve
  • 2 db citrom
  • 2 diónyi reszelt gyömbér
  • egy púpozott teáskanálnyi pektin

 

Hámozzuk meg a sütőtököt, aprítsuk fel, majd tegyük egy nagy lábasba. Öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje, és tegyük fel főni. Főzzük addig míg a sütőtök meg nem puhul, utána vegyük el a tűzről és kézi mixerrel pürésítsük össze. Hagyjuk kissé kihűlni, utána reszeljük bele a friss gyömbért, csorgassuk hozzá a narancslevet, adjuk hozzá a meghámozott és kis kockákra felvágott citrom húsát, majd keverjük hozzá a cukorral elkevert pektint. Tegyük vissza a tűzre, állandóan kevergetve forraljuk fel. Főzzük vele még pár percig, utána töltsük meg félig a tisztári kimosott befőttesüvegeket.

Óvatosan kanalazzuk a tetejére a szintén forrásban lévő cukkinilekvárt, zárjuk le jól, és állítsuk fejre öt percig. Így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez. Öt perc elteltével betehetjük az éléskamránkba.

 

Nagyszerű karácsonyi ajándék lehet belőle, de palacsintába, fagyira és vajjal megkent péksüteményre kenve is fogyaszthatjuk.