Igazi nyári tésztaétel. Jó pár évvel ezelőtt készítettem először. Azóta a kedvenc nyári tésztaételem lett, főként grillpartik alkalmából készítem.

Előre lehet vele dolgozni, és csak a vacsora tálalása előtt dugom be a sütőbe. Kissé macerás elkészíteni, de megéri a fáradságot.

Spagettis padlizsántekercs

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán
  • 30 dkg spagetti
  • 6 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 10 szem paradicsom
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ág kakukkfű
  • 1,5 dl tejszín
  • 3 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • só, darált bors

 

Mossuk meg jól a padlizsánokat, kocsányos szárát vágjuk le, majd szeleteljük fel hosszában fél centis szeletekre. A két szélén lévő kisebb szeleteket vágjuk apró kockákra, a nagyobbakat terítsük szét az asztalon és enyhén hintsük meg sóval.

Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tegyünk bele a besózott padlizsánszeletekből. Mindkét oldalát erős lángon süssük három percig, míg szépen meg nem pirul.

Egy másik serpenyőben csorgassunk négy evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele az összezúzott fokhagymát és pár percig hevítsük, míg a fokhagyma sülni nem kezd. adjuk hozzá a felkockázott padlizsánvégeket, daráljunk rá a borsót, tépkedjünk rá kakukkfűleveleket és hintsük meg bazsalikommal. Ha a padlizsán már kezd sülni, tegyük hozzá a meghámozott és felkockázott friss paradicsomot, ízesítsük sóval, és közepes lángon főzzük 5-6 percig.

Főzzük ki sós vízben a spagettit, majd keverjük össze a padlizsános paradicsomszósszal. A szószból pár evőkanálnyit hagyjunk meg.

Kezünkkel hajtsunk össze egy maréknyi paradicsomos spagettit, majd tegyük a megsült padlizsánszelet közepére. Tegyük sorjában egymás mellé egy olívaolajjal kikent tűzálló sütőedénybe. Tetejére kanalazzunk a paradicsomszószból, csorgassuk meg tejszínnel, és szórjuk meg reszelt parmezán sajttal. Tegyük forró sütőbe, ahol 150 fokon 30 perc alatt pirosra sül.