Sokan kérdezik, mit kezdjenek a sok, nyáron lefagyasztott zöldborsóval. Én pürét készítettem belőle spenóttal, fokhagymával. A zsenge zöld püré sült kacsa, sült oldalas, grillezett halak vagy sajtok körete lehet.



Hozzávalók: 60 dkg mélyhűtött zöldborsó, 10 dkg friss vagy mélyhűtött spenótlevél, 5 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, só

 


Forrósítsuk fel a vajat egy lábosban, majd tegyük bele a felaprított fokhagymát. Forrósítsuk addig, amig a fokhagyma sisteregni nem kezd. Tegyük bele a borsót és a megmosott spenótlevelet, öntsünk alá 2 dl vizet, sózzuk meg. Fedjük le fedővel és pároljuk negyed órán keresztül. Ha párolólevét elfőtte, pótoljuk. A megpuhult zöldségeket a párolólével együtt kézi mixerrel pürésítsük, majd forrón tálaljuk. Ha kell, utólag még tudjuk ízesíteni sóval, frissen őrült borssal.

Ezt a borsópürét spenót helyett mentalevéllel is elkészíthejük, abból kevesebb kell bele. A mentás püré nagyon passzol a bárányból, borjúból készült sültekhez.

A borsópürét itt pácolt, sült oldalassal és burgonyával tálaljuk