Örök igazság, mindig a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. Igaz ez a fóliába tekert és megsütött krumplira is.

Nagymamának volt egy zománcos bonyhádi sparheltje. Ez állandóan be volt gyújtva, így a sütőjében mindig volt héjában sült krumpli. A régi szegény időkben ez volt a legolcsóbb ennivaló a szalonna, kolbász, kocsonya és zsír mellé. Nálam a népszerűségét azóta sem vesztette el, igaz én feldobtam pár levél friss fűszerrel.

Fóliában sült krumpli

Hozzávalók:

  • 6-8 db nagyobb sárgaszínű, sütnivaló burgonya
  • 1 evőkanálnyi vaj
  • 6-8 ág friss rozmaring- és zsályalevél
  • durvaszemcsés só

A krumplikat jó alaposan dörzsöljük meg vízben, majd öblítsük le. Tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük le. Tépjünk annyi füzetlap nagyságú alufóliát, amennyi krumplit szeretnénk megsütni. Mindegyik közepére tegyünk a megmosott krumpliból, majd tetejére egy-egy csipetnyi vajat kanalazzunk.

Szórjuk meg sóval és tegyük a vaj tetejére a fűszerágakat. Csomagoljuk be jól, majd tegyük egy sütőlemezre. Forró, 150 fokos sütőben süssük körülbelül egy órán keresztül.

Fóliában sült krumpli

Az elkészült sült krumplikat hosszában vágjuk be, két végénél nyomjuk össze, hogy kinyíljon. Tetejére még kanalazhatunk snidlinggel, medvehagymával vagy fokhagymával kikevert vajat, krémsajtot vagy tejfölt.

Remek körítés grillételekhez, de salátával fogyasztva önálló ételként is megállja a helyét.