A tetejére tehetünk vékony szelet gorgonzola vagy más lágyabb penészes sajtot. Készülhet hagymás vagy paradicsomos változatban is.

Hozzávalók:

  • 30 dkg fehér búzaliszt
  • 5-8 dk kukoricaliszt
  • fél teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 dl víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 marék apró kockára felvágott sütőtök
  • 1 maréknyi hántolt tökmag
  • 1-1 ág friss rozmaring és zsálya

Szórjuk a liszteket egy dagasztóedénybe, majd adjuk hozzá a szárított élesztőt, sót, cukrot. Csorgassunk hozzá egy evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a tökkockát, magokat, az összetépkedett fűszerleveleket, majd kezdjük el keverni. Kis adagokban öntsük hozzá a langyos vizet is. Dagasszuk addig, míg a kenyértészta az a dagasztóedény falától elválik. Takarjuk le tiszta konyharuhával, tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére.

A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, kezünkkel gyúrjuk át jól, majd sodrófával nyújtsuk ki egy centi vastagságúra. Göngyöljük fel a sodrófára, és terítsük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. Tetejét villával szurkáljuk meg, úgy hogy kis mélyedések keletkezzenek a tészta felületén.

Csorgassuk meg a maradék két evőkanálnyi olívaolajjal, kenjük szét a felületén, kelesszük még legalább 15 percen keresztül.

Tegyük előmelegített 180 fokos sütőbe, és süssük 20-25 percig. Az elkészült kenyeret vágjuk nagy tenyérnyi kockákra, kínálhatjuk levesek vagy kenyérre kenhető kencék mellé.