Egy különleges kenyérféle, a kapros-mákos szódakenyér receptjét ismertetem.

 

Hozzávalók:

  • 2 pohár aludttej vagy kefir
  • 35 dkg búzaliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csokor kapor
  • 2 evőkanál mák

Elkészítése:

Szórjuk egy keverőtálba a liszteket, adjuk hozzá a cukrot, sót és a szódabikarbónát. Fakanállal keverjük össze.

Vágjuk össze finomra a kaprot (használhatunk 1 evőkanálnyi szárított kaprot is), majd tegyük a lisztbe, adjuk hozzá a mákot, és a kis darabokra összevágott hideg vajat is.

Kapcsoljuk be a keverőgépet, keverjük egy-két percig, majd kis adagokban csorgassuk hozzá az aludttejet. Addig keverjük, míg a tészta össze nem áll.

Borítsuk egy liszttel megszórt deszkára, vágjuk kétfelé, majd jól gyúrjuk át. Formázzunk belőle hosszúkás, szalámi vastagságú rudakat, tegyük egy sütőlapra, és előmelegített sütőben 180 fokon süssük 30-35 percig.