Igazi hagyományos fonott kalácsot sütöttem. Nézzétek meg, hogyan!

Hozzávalók:

  • 40 dkg búzaliszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 1 dl tej
  • 4 db tojás
  • 20 dkg vaj

Fonott kalács

Tegyük egy dagasztótálba a lisztet, szórjuk rá a sót, a szárított élesztőt, a cukrot. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd csorgassuk bele a tejet és egyenként a felütött tojásokat. Keverjük öt percig és utána adjuk hozzá a puha vajat is. Dagasszuk addig, míg a tészta könnyű és levegős lesz.

Fonott kalács

Tegyük langyos helyre, takarjuk le konyharuhával és kelesszük kétszeresére.

Borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk ár még egyszer,  vágjuk három egyforma részre, és sodorjuk ki hosszúkásra. Fogjunk össze három csíkot, majd fonjuk össze, mint a kislányok haját. 

Fonott kalács

Tegyük kivajazott és liszttel meghintett tégla alakú sütőformába, kenjük meg a tetejét felvert tojással. Kelesszük még legalább fél órán keresztül, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük 20 percig.

Fonott kalács

Ha elkészült, borítsuk ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni.