Egy igazán tartalmas, rostban és magokban gazdag kenyeret mutatok.

 

 

Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 30 dkg rozsliszt, 1 csomag szárított élesztő, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 pohár napraforgómag, 1 pohár tökmag, félmaréknyi mazsola, félmaréknyi aszalt vörös áfonya

Tegyük a lisztet egy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a cukrot, a sót és a szárított élesztőt. Szórjuk bele a mazsolát, az aszalt áfonyát és a magokat is. Finomabb a kenyér, ha a magokat előtte a sütőben megpirítjuk. Kapcsoljuk be a gépet, és lassú fordulattal kezdjük el keverni, közben csorgassunk hozzá körülbelül 4-5 deciliternyi langyos vizet. Akkor lesz a legjobb állagú a kenyerünk, ha a tésztája kemény marad. Addig dagasszuk, míg az edény falától elválik. Tegyük langyos helyre és várjuk meg, míg kétszeresére kel. Ezután a megkelt tésztát kezünkkel nyomkodjuk vissza, majd várjuk meg, míg újra megkel.

Borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át alaposan, majd formázzuk hosszúkás alakúra. Tegyük egy sütőpapírral fedett sütőlapra, tetejét késsel vagdossuk be, és kelesszük még fél órán keresztül.

Előmelegített sütőben 170-180 fokon süssük 40-45 percig.