A csirkepaprikás mintájára készül, de csak zöldségekből kerül majd a fazékba! Ehhez az ételhez extra szűz olívaolajat, sok zöldséget és a paprikás elmaradhatatlan krémesítőjét, a tejfölt használjuk.

Hozzávalók:

  • 30 dkg sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 db paradicsompaprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 teáskanál szárított tárkony
  • 1 pohár tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 db zöldségleves kocka
  • só, darált bors

Túrógombóchoz:

  • 50 dkg kecsketúró
  • 1 csokor kapor
  • 4 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál liszt
  • csipetnyi só

Egy lábosban forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd pároljuk üvegesre. Szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük össze, és öntsünk rá két decinyi vizet. Daráljunk rá fekete borsot, szórjuk rá a tárkonyt, ízesítsük sóval és zöldségleves kockával.

Forraljuk jól össze, majd tegyük bele a falatnyi darabokra összevágott sütőtököt, paradicsom paprikát és a felszeletelt sárgarépát. Lefedve pároljuk öt-hat percig, majd hideg vízzel elkevert liszttel sűrítsük be a pároló levét. Öntsük hozzá a kevés vízzel felhígított tejfölt, és az egészet jól forraljuk össze.

Túrógombóc

A túrógombóchoz finomlyukú szitán törjük át a kecsketúrót, majd tegyük egy nagy tálba. Üssük rá a tojások sárgáját, a fehérjét tegyük egy tálba és tegyük a hűtőbe. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd csorgassuk a túróra. Ízesítsük csipetnyi sóval, összevágott kaporlevéllel, szórjuk rá a lisztet és a búzadarát.

Fakanállal alaposan dolgozzuk össze, majd pár órára ezt is tegyük a hűtőbe. Felhasználás előtt verjük fel a tojás fehérjét nem túl kemény habbá, majd kis adagokban, óvatosan dolgozzuk a tojásos túróhoz.

Forraljunk fel egy fazékban vizet, ízesítsük sóval, majd vizes kézzel formázzunk kezünkkel diónyi gombócokat a túrókrémből. Gyöngyöző vízben főzzük 2-3 percig, közben villával segítsük megfordulni, ha elkészült szedjük ki szűrőkanállal egy itatóspapírra.

Tálaláskor szedjünk a zöldségpaprikásból egy adagnyit leveses tányérba, és tetejére tegyünk pár szem gombócot. Összevágott friss petrezselyem zöldjével vagy kaporral szórjuk meg.