A többi hüvelyeshez hasonlóan a bab is nagyszerű fehérjeforrás. A húsfélék helyettesítője lehet az étrendünkben.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 4 szál angolzeller
  • 4 szál sárgarépa
  • 1 darab póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 doboz hámozott paradicsom konzerv
  • 1 db citrom
  • 50 dkg főtt konzerv tarka- vagy vörösbab
  • 50 dkg főtt konzerv fehérbab
  • 1-1 csokor friss oregánó és kakukkfű
  • só, darált bors
  • 1db zöldségleves kocka

 

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasban, adjuk hozzá a felszeletelt zellerszárat, sárgarépát és közepes lángon pároljuk 5-6 percig. Tegyük hozzá a vastagabb karikákra felvágott póréhagymát, pároljuk további két percig, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát. Öntsük rá a fehérbort, sózzuk és fűszerezzük kevéske darált borssal, majd pároljuk további pár percig.

Borítsuk bele a felkockázott paradicsomkonzervet, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét. Öntsünk hozzá félliternyi vizet és morzsoljunk bele egy darab zöldségleves kockát, majd főzzük körülbelül 30 percig, míg a zöldségek megpuhulnak.

Ha a párolólevét elfőtte, adjuk hozzá a babkonzerveket, morzsoljuk bele a kakukkfüvet és az oregánót. Jól rotyogtassuk össze, majd tálaljuk tálkákba.