Ősszel kerülnek fel a káposztás ételek az étlapra, fejes-, kel- vagy lilakáposzta, rengetegféleképpen elkészíthető. Jó kiegészítője a következő pecsenyének a párolt lila káposzta. Ínyencek almát, birsalmát is tehetnek bele.



Hozzávalók: 1 darab sajttal, szalonnával tűzdelt sertéstarja (így készen tudjuk megvenni), darált bors, kakukkfű, 3-4 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma

Hozzávalók a körethez: 1 kis fej lilakáposzta, 2 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál cukor, 1 egész fahéjrúd, pár szem szegfűbors, só, 1 teáskanál őrölt kömény, 2-3 evőkanál vörösborecet



A töltött húsra daráljunk feketeborsot, tépkedjünk rá friss kakukkfüvet, vagy szórjuk meg szárított kakukkfűvel.
A kötöző zsineg alá tegyünk pár gerezd fokhagymát és vastagra szeletelt vöröshagymát. Hintsük meg enyhén sóval, és csorgassuk meg pár evőkanál olívaolajjal.

Egy közepes méretű tepsi aljárba öntsünk két decinyi vizet, tegyünk bele egy darab felszeletelt hagymát, majd helyezzük rá a befűszerezett húst.
Tegyük forró 200 Celsius fokos sütőbe, süssük 25 percig, utána vegyük vissza a hőfokon 140 fokra, és további egy órán keresztül süssük.
Az elkészült húst vegyük ki a sütőből, hagyjuk állni húsz percig, majd szeleteljük fel egy centis szeletekre. A tepsiben felgyülemlett pecsenyelével csorgassuk meg.

A körethez vágjuk vékony csíkokra a lilakáposztát. Egy lábosban hevítsük fel az olajat, szórjuk rá a cukrot, és karamellizáljuk. Adjuk hozzá a káposztacsíkokat, az egész fahéjat, a szegfűborsot, őrölt köményt, és kevés sót. Öntsük rá az ecetet is, majd körülbelül 20 perc alatt pároljuk készre.

Elkészítési idő: 1,5 óra