Igazi mesés erdei eledel, amit Nagy Sanyi a Vacsoracsatában el is készített.

Hozzávalók:

  • 1 kg őzcomb
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg rókagomba
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 5-6 szem borókabogyó
  • 3 levél babér
  • darált bors
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 30 dkg piros, fekete vagy kékáfonya, mélyhűtött is megfelel
  • 3 szál kakukkfű
  • 1 üveg pirosáfonya-lekvár
  • 3-4 evőkanál olívaolaj

Nézzétek meg, hogyan készítette el Nagy Sanyi a Vacsoracsatában:

Aprítsuk finomra a hagymát, fokhagymát, tegyük egy nagy lábasba. Csorgassunk rá pár evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a babért és a kakukkfűágakat. Pároljuk pár percig, utána tegyük bele a nagyobb kockákra vágott őzhúst. Pároljuk addig, míg a hús pirulni nem kezd, utána öntsük fel a borral. Sózzuk, borsozzuk és lefedve pároljuk, míg a hús puha nem lesz. Ha szükséges, öntsünk alá vizet.

 

Amikor a hús már puha, tegyük bele a jól megmosott gombákat (nem szükséges összevágni, jól mutat, ha egészben vannak a raguban), és tegyük bele az áfonyát is. Néhány perces párolás után sűrítsük be a levét hideg vízzel elkevert keményítővel. A legvégén még egy korty vörösborral felönthetjük. Tálaljunk mellé kis tálkákban pirosáfonya-lekvárt.

 

Vaníliás újburgonya mézzel

Hozzávalók:

  • 50 dkg apró szemű újburgonya
  • 15 dkg méz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 db vaníliarúd

Az apróburgonyákat főzzük meg sós vízben puhára, majd szűrjük le a főzőlevétől. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a félbevágott vaníliarudat, és csorgassuk rá a mézet. Amikor a vaj kezd sisteregni, tegyük hozzá a megfőtt burgonyákat, majd jól forrósítsuk össze. Ha egy kicsit megpirítjuk, még finomabb lesz.

Kapcsolódó link: