Egy kis szezámmaggal, dióval és napraforgómaggal feldobtam a rántott ponty receptjét.

Hozzávalók:

  • 1 db közepes méretű ponty
  • 3 db tojás
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • 0,5 pohárnyi napraforgómag
  • 1 pohár durvára darált dió
  • 0,5 pohárnyi szezámmag
  • petrezselyem zöldje
  • olaj a sütéshez


A pontyot konyharuhával fogjuk meg, majd éles késel gerincénél vágjuk be , és a halcsontok mentén fejtsük le a csontjáról. Ha ez nehézségbe ütközik, vásároljunk pontyfilét.

Tegyük a kifilézett halhúst bőrével lefelé egy vágódeszkára, majd egy éles késsel egy-két milliméterenként vágjuk át egészen a bőréig. Vigyázzunk, a bőrét ne vágjuk át. Ezt a műveletet irdalásnak nevezzük. Így a halhúsban lévő kis szálkákat felaprítottuk, és ezután biztonsággal ehető.

A beirdalt halat a vágás mentén vágjuk ujjnyi csíkokra, majd sóval és összevágott petrezselyem zöldjével fűszerezzük. Forgassuk bele lisztbe, utána mártsuk felvert tojásba, és a végén zsemlemorzsa és magok keverékében hempergessük meg.

Egy nagy lábasban vagy serpenyőben forrósítsunk fel étolajat, tegyük bele a bepanírozott halrudacskákat, és süssük ropogós pirosra. Ha kisült, itatóspapíron itassuk le a felesleges olajat.