Képzeld el, ahogy a fűszeres-paradicsomos lepényhal lazán elterül a spenóttal dúsított burgonyapüré-ágyon....

Hozzávalók:

  • 8 db lepényhalfilé
  • 50 dkg paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6-8 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 3 db babérlevél
  • 1 ág friss bazsalikom
  • 1 kg burgonya
  • 20 dkg spenótlevél
  • só, darált bors
  • őrölt szerecsendió

Daráljunk a lepényhalfilékre borsot, hintsük meg enyhén sóval, csorgassuk meg olívaolajjal és tépkedjünk rá a kakukkfűlevelekből. Tegyük a szeleteket egy tányérra, fedjük le fóliával és sütésig hagyjuk a hűtőszekrényben.

A paradicsomszószhoz forraljunk fel egy fazékban vizet, majd dobjuk bele a paradicsomokat. Egy perc elteltével szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe. Így könnyedén le tudjuk húzni a bőrét, utána vágjuk a lenyúzott paradicsomokat kis kockákra.

Forrósítsunk fel egy serpenyőben pár evőkanál olívaolajat, tegyük bele a vékonyra felszeletelt fokhagymát, a csokorba kötött kakukkfüvet, babért és bazsalikomágat. Hevítsük addig, míg a szeletek sisteregni nem kezdenek, és akkor öntsük rá a paradicsomkockákat. Fűszerezzük darált borssal, ízesítsük sóval, majd kis lángon főzzük körülbelül öt percig.

A spenótos krumplihoz vágjuk falatnyi kockákra a meghámozott burgonyát, tegyük egy fazékba, sózzuk meg, öntsük fel vízzel és főzzük puhára. Mielőtt levennénk a tűzről, tegyük bele a megtisztított és alaposan megmosott spenótleveleket. Főzzük vele egy-két percig, utána szűrjük le egy szűrőedényben. Keverjünk hozzá pár evőkanál olívaolajat, kissé törjük össze, és tálalásig tartsuk melegen.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel kevéske olívaolajat, majd tegyünk bele a befűszerezett halfiléből, közepes lángon mindkét oldalát süssük két-két percig.

Tálaljunk a spenótos krumpliból nagy tányér közepére, helyezzünk rá adagonként két szelet halat, majd kanalazzunk rá a paradicsomszószból.

Kapcsolódó link: