Kaptam egy tyúkot. Az egyik feléből készítettem ezt a tartalmas babos-paradicsomos egytálételt. Húsos szalonnát is főztem bele, jól belaktunk belőle.

Hozzávalók:

  • 1 db gyöngytyúk
  • 3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 doboz konzerv fehérbab
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 ág kakukkfű
  • só, darált bors

Éles késsel vágjuk részeire a gyöngytyúkot. Az aprólékot is felhasználhatjuk, de készíthetünk belőle sok zöldséggel levest.

Egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele az összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Közepes lángon pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá a vékony csíkokra felmetélt húsos szalonnát. Együtt pirítsuk még rövid ideig, és utána tegyük bele a darabokra szedett gyöngyöst. Ízesítsük sóval, fűszerezzük darált borssal és kakukkfűlevelekkel, fedjük be fedővel, és addig pároljuk, míg a saját levét el nem fövi. Ha a hús kezd pirulni, öntsünk alá kevéske vizet, és lefedve pároljuk a húst puhára. Ha szükséges, az elpárolgott levét vízzel pótoljuk.

Ha a gyöngytyúk húsa puha, szórjuk meg fűszerpaprikával, keverjük össze, majd öntsük rá a felkockázott hámozott paradicsomot a levével együtt. Adjuk hozzá a leszűrt és hideg vízzel leöblített fehérbabkonzervet. Közepes tűzön rotyogtassuk még öt percig, majd tálaljuk fel.

Köretnek hozzá petrezselymes burgonyát készítsünk.