A füge több ezer éve népszerű gyümölcsét mézédes ízével, illatával sokan kedvelik. A növény a melegebb tájakat szereti, de védettebb déli kertekben nálunk is megél, és nyár végén hozza termését. Piacon is hozzájuthatunk a zöld vagy lila fügéhez, lássuk, mit készíthetünk belőle!

 

füge körte ősz

A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás. Ismert a hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak.

A fügét frissen vagy aszalva, lekvár vagy bor formájában is fogyasztjuk.

A déli országokban termő szmirnai fügét 40-50°C-on aszalják, majd koszorúba fűzik, vagy hordóba préselik; így télen is nagyon fontos és értékes néptáplálék. Az olaszok a szárított fügegyümölcsöt megpörkölik, megőrlik, és kávét főznek belőle. Az Énekek éneke mint a termékenység és az érzékiség szimbólumát említi a fügét.

Tippek a friss füge elkészítéshez:

- a lila füge jobb dzsemnek, a zöld füge pedig süteményekbe való,
- fügés rétes: szilvás-fügés tölteléket halmozunk a tésztára, amit előtte pirított diós-barna cukorral elkevert morzsával szórunk meg,
- gyors desszert készülhet, ha a friss lilafügét mézzel elkevert Marsala borban párolunk pár percig, amíg a bor besűrűsödik. Pirított kaláccsal is tálalhatjuk.
- gyors vacsora fügével: a kifőtt tagliatelle tésztát tálaljuk friss kecskesajttal, fügével, mentával és olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, tálaláskor parmezánnal szórjuk meg,
- salátát is készíthetünk vele: a friss zöld saláta keveréket szórjuk meg negyedelt fügével, radicchio levelekkel, pirított fenyőmaggal és balzsamecetes-olívás vinegrettel (körtével és érett gorgonzolával gazdagíthatjuk).

Próbáljátok ki az alábbi receptjeinket is!

sonkaba-gongyolt-fuge

Sonkába göngyölt füge: márványsajttal koronázd meg!

A csupa jó hozzávalót az egyszerre édes és pikáns balzsamecetes dresszing teszi igazán pikánssá.

fuges-focaccia

Fügés foccacia

A kenyértésztát laposra nyújtjuk, olívaolajjal kenjük meg, friss rozmaringgal, zsályával fűszerezzük, és fügével a tetején sütjük meg. Némi érett sajt hozzá, egy pohár bor, és máris előállt a mediterrán nyarakat idéző vacsora.

fugekosarkak

Fügekosárkák: saját tésztával egzotikus falatok

Könnyű tésztát gyúrunk, megtöltjük marcipános-rumos krémmel, és fügével koronázzuk. A kosárkákat megsütjük, majd megesszük.

 

Tokaji aszús Vilmos körte-füge lekvár

Hozzávalók: 2 kg érett Vilmos körte, 60 dkg füge, 25 dkg cukor, 2 teáskanál pektin, 1,5 dl Tokaki aszú bor, fél citrom leve

A körtéket hámozzuk meg, vágjuk négyfelé, majd a magházat metsszük ki. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a kisebb darabokra összevágott fügét és a cukor felét. Kis lángon, állandóan kevergetve, főzzük 20 percen keresztül. Amikor már majdnem jó, tegyük hozzá a maradék cukorral elkevert pektint, a citrom levét és a bort. Forraljuk még 5 percig, utána töltsük üvegekbe.
A lekvárt sajtokhoz, pástétomokhoz ajánljuk, de természetesen palacsintába, fánkhoz és más süteményekhez, fagylalthoz is használhatjuk.