A lekváros csirke nem mai találmány. A fűszerekkel összekevert édes lekvár sütéskor rápirul a csirkére, ropogós kéreggel vonja be a bőrét, miközben elveszíti édes ízét. Ennél már csak egy fokkal a csokoládés csirke vagányabb.

Hozzávalók:

  • 5 db bébicsirke
  • 1 pohár baracklekvár
  • 1 diónyi friss gyömbér
  • fél teáskanál száraz chili (üvegben kapható chili forgácsok)
  • 1 cserép friss kakukkfű vagy 1 csomag szárított
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só, darált bors

Salátához:

  • 1,5 kg kifliburgonya
  • 1 fej fehér hagyma
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 1,5 dl borecet
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 fej saláta

Csorgassuk meg a csirkéket olívaolajjal, daráljunk rá borsot és sózzuk meg. szórjuk meg a felületét kakukkfűlevelekkel, majd tegyük egy nagy tepsibe. forró sütőben 160-170 fokon süssük körülbelül 35-40 percen keresztül.

Míg a csirke sül készítsük el hozzá a lekváros kencét. Tegyük egy tálba a lekvárt, reszeljük bele a friss gyömbért és tegyünk hozzá a chili darabokból. Jó alaposan keverjük össze.

Ma a csirkék már szép pirosak, vegyük ki a sütőből és kenjük meg jól a fűszeres lekvárral. Tegyük vissza még sülni 10 percre, hogy a lekvár szépen rásüljön.

A salátához a burgonyát sós vízben héjastól főzzük meg. Készítsünk salátalevet cukorból, mustárból, sóval, ecettel és olívaolajjal és vízzel. Szeleteljük bele a még meleg, meghámozott burgonyákat, tegyük hozzá a felkarikázott hagymát, majd óvatosan keverjük össze.

Tálaláskor tegyünk adagonként egy csirkét nagy tányérra, mellé pár levél salátát, majd erre kanalazzunk a levétől leszűrt krumplisalátából. A fűszeres lekvárból kanalazhatunk mellé.