A rétes az ünnepi lakomák méltó szereplője. Lehet édes vagy sós.  Ha valamit réteslapba burkolunk és úgy készítjük el, rangja felemelkedik.

Lazac réteskosárban

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 4 szelet lazacfilé
  • 10 dkg vaj
  • 2 db zöldcitrom
  • 1 csokor kapor
  • só, darált bors

Olvasszuk fel a vajat az egyik zöldcitrom lereszelt héjával, és kifacsart levével, majd hagyjuk kissé kihűlni.

Daráljunk a lazacfilére borsot, dörzsöljük be az összevágott kaporral, majd enyhén hintsük meg sóval.

Vegyük ki a réteslapot a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni, így könnyebb lesz majd hajtogatni. Két réteslapot vágjunk kétfelé, tegyük a darabokat ferdén egymásra, majd közepére helyezzük a kettévágott és befűszerezett halszeletet. Óvatosan a széleit gyűrjük a közepére, úgy hogy a teteje üres maradjon. Csorgassuk meg a citromos vajjal a halat és a réteslapokat is. Tetejére helyezzünk pár szelet citromot vagy narancsot, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük körülbelül 20-25 percig, míg aranysárga színű nem lesz.

Ha elkészült még forrón tálaljuk nagy tányérokra, köretnek friss és ropogós salátaleveleket, párolt zöldséget vagy vajas-gyömbéres sárgarépát készítsünk.

Kapcsolódó link: