Egy kecskeméti tanyáról kaptam gyöngytyúkot. Gondolkodtam, mit is kezdjek vele, hát úgy örültem, hogy becsinált készült belőle.

Hozzávalók:

  • 1 db gyöngytyúk
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 db cukkini
  • kis darab sütőtök
  • 2 zellerszár
  • 1 db tyúkhúsleves kocka
  • 1 dl tejszín
  • só, darált bors
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 csokor petrezselyem zöldje

Gyöngytyúkbecsinált

Vágjuk kis darabokra a gyöngytyúkot, majd mossuk meg hideg vízben. Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a finomra összevágott vöröshagymát és a fokhagymát, közepes lángon pároljuk pár percig, míg üveges nem lesz. Tegyük hozzá az összevágott tyúkot, daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval és a leveskockával. Lefedve addig pároljuk, míg a hús puhulni nem kezd. Ha szükséges, a párolólevet pótoljuk vízzel.

Ha már kezd puhulni a hús, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát és a zellerszárat. Pároljuk további 10 percig, majd csak később tegyük bele a kockára feldarabolt sütőtököt és a karikára vágott cukkinit. Pár perc főzés után hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítsük be a párolólevét, öntsük hozzá a tejszínt, és szórjuk bele az összevágott petrezselyem zöldjét. Forraljuk jól össze, majd tálaljuk nagy mélytálkákba. Petrezselymes galuska, főtt burgonya és rizs is lehet a körítése.