A közönséges makréla a sugarasúszójú halak osztályának a sügéralakúak rendjéhez, ezen belül a makrélafélék családjához tartozó faj. Ő lesz a receptünk főszereplője.

Hozzávalók:

  • 4 db makréla
  • 2 teáskanál római köménymag
  • 2 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 zöldcitrom kifacsart leve
  • só, darált bors
  • fél kávéskanál szárított chili paprika
  • 2 evőkanál olívaolaj

Burgonyasalátához:

  • 50 dkg apró szemű burgonya
  • 4 szál újhagyma
  • 1 zöldcitrom kifacsart leve és lereszelt héja
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor zöldpetrezselyem

Fűszeres makréla meleg burgonyasalátával 

Tegyük a koriander- és a római köménymagot egy kőmozsárba vagy kávédarálóba és zúzzuk össze jól. Adjuk hozzá a kurkumát, a chili paprika darabokat és a citrom kifacsart levét, majd jól keverjük össze.

A makrélafilézéshez a gerince mellett vágjuk be egészen a farkáig, majd ismételjük meg a bemetszést, késsel kövessük a gerinc mellett húzódó szálkákat, hogy jól le tudjuk fejteni a halhúst. Ezt a műveletet ismételjük meg a hal másik felével is. A két kicsontozott halfiléről vágjuk le az uszonyokat, majd ha szükséges, nyúzzuk meg. A halhúst ellenőrizzük kezünk végigsimításával, hogy maradt-e benne még szálka. Ha igen, egy szempillacsipesz segítségével húzzuk ki belőle. Mossuk meg jól, töröljük szárazra. Ha a nyúzás túl bonyolultnak látszik, akkor készítsük el a halat bőrével együtt és tálaláskor egy mozdulattal le tudjuk majd róla húzni.

A kész halszeletekre daráljunk borsot, és enyhén hintsük meg sóval, majd alaposan kenjük be a fűszeres kencével. Tegyük pár órára a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a hal húsát.

A burgonyasalátához tisztítsuk meg a burgonyákat, majd sós vízben főzzük puhára. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük rá a leszűrt burgonyákat, szórjuk rá a felkarikázott újhagymát és a citrom lereszelt héját és az összevágott zöldpetrezselymet. Forrósítsuk jól össze, és a végén csorgassuk rá a citrom levét is.

A fűszeres halszeleteket serpenyőben felforrósított olívaolajban, mindkét oldalát két-két percig süssük, míg ropogós piros nem lesz.

Tálaláskor kanalazzunk a meleg burgonyasalátából nagy tányérra, melléje helyezzünk a ropogósra sült halszeletekből. Tálalhatunk hozzá sós vízben megpárolt kínai pok-choit vagy kelkáposztát is.