Beindult a spárgaszezon! Érdemes jól bevásárolni a zöld vagy fehér spárgasípokból. Nemcsak finom, de nagyon egészséges koratavaszi csemege.

A spárga az egyik legértékesebb zöldségfélénk. Étkezésre a föld alatti megvastagodott csíraszerű hajtásait használjuk, innen ered a kevésbé ismert magyar elnevezései is, a csírág.

Népiesen nyúlárnyéknak is hívják, a kihajtott zöld lombozata alatt megbúvó vadnyulak miatt.

A spárgát az emberiség évezredek óta fogyasztja és néhány évszázad óta termeszti is. Mégis, a mai napig a különleges finom-zöldségek közé sorolják nemcsak a termesztésének, hanem a fogyasztásának a rendhagyó volta miatt is. Lúgos tartalma miatt fogyasztása mindenki számára ajánlott.

Pesztós spárgapite

Hozzávalók: 1 csomag friss leveles tészta, 3 evőkanál Bertolli bazsalikom peszto, 1 marék koktélparadicsom, 1 csokor zöldspárga, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt.

Hajtsuk szét a leveles tésztát, majd vágjuk négy egyenlő kockára. Tegyük egy sütőpapírral borított sütőlemezre, és tetejét kenjük meg a pesztóval. Vágjuk le a spárgák végeit, mossuk meg alaposan, majd tegyük forrásban lévő sós vízbe. Főzzük egy percen keresztül, majd azonnal szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Hagyjuk hogy jól lehűljön, majd csepegtessük le alaposan. Osszuk szét a leforrázott spárgákata megkent tésztalapon, tegyük mellé a kétfelé vágott koktélparadicsomokat, majd az egészet szórjuk meg reszelt parmezán sajttal. Tegyük forró sütőbe, és 180 fokon süssük 15-20 percen keresztül, míg aranysárga színű nem lesz. Még melegen tálaljuk friss és ropogós salátalevelekkel.

Spárgakalács

Hozzávalók a tésztához: 2.5 dl tej, 1 csomag szárított élesztő, 2 db tojás sárgája, 1 db tojás, fél citrom lereszelt héja, 55 dkg liszt, só, 8 dkg vaj, 1 teáskanál szárított provanszi fűszerkeverék.

Feltét: 2 csokor zöldspárga, 2 evőkanál méz, 6 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál narancslekvár, só, csipetnyi szárított tárkony, 1 pohár tejföl.

A tésztához szórjuk a lisztet egy keverőtálba, tegyük hozzá a szárított élesztőt, a sót, a citrom lereszelt héját és a fűszerkeveréket. Kapcsoljuk be a dagasztógépet, majd kis adagokban öntsük hozzá a langyos tejet. Adjuk hozzá a tojássárgáját, az egész tojást és a szobahőmérsékletű vajat. Keverjük addig míg a tészta az edény falától el nem válik. Tegyük a megdagasztott tésztát langyos helyre, fedjük le tiszta konyharuhával és kelesszük kétszeresére.
Míg a tészta kel készítsük el a feltétet hozzá. Vágjuk le a spárgák fás végeit, majd krumpli hámozóval a szárát hámozzuk meg. Mossuk meg alaposan, majd dobjuk sós forrásban lévő vízbe. Főzzük egy percig, utána szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Várjuk meg míg jól lehűl, utána csepegtessük le alaposan.

A dresszinghez tegyük a mézet, olívaolajat, mustárt, narancslekvárt, sót és a tárkonyt egy kis befőttes üvegbe, zárjuk le jól, majd rázzuk alaposan össze.
Borítsuk a megdagadt tésztát liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, és vágjuk nyolc egyforma darabba. Kezünkkel húzzuk kerek lepény formájúra, úgy hogy a közepe mélyebb legyen, mint a fánké. Helyezzük egymás mellé sütőlemezre, kelesszük még negyed órán keresztül, majd tegyük forró sütőbe, ahol 170-180 fokon 15-20 perc alatt pirosra sül.

Ha elkészült kenjük meg tejföllel, tegyük rá a feldarabolt leforrázott spárgákat, majd csorgassuk meg a mézes öntettel.

Kecskesajtos spárgatorta

Hozzávalók: 1 adag sós omlóstészta, 2 csokor zöldspárga, 3 dl tejszín, 10 dkg natúr kecskesajt, 10 dkg füstölt kecskesajt, 3 db tojás, őrölt szerecsendió, só, darált bors.

Omlóstésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, csipetnyi só, 5-6 evőkanál hideg víz.

 

A tésztához tegyük a lisztet egy tálkába, vágjuk rá a jéghideg vajat, sózzuk meg, majd kezünkkel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk cipókká. Tegyük egy kistányérra, majd felhasználásig tartsuk hűtőben.

Vágjuk le a spárgák fás részeit, majd a szárát burgonyahámozóval hámozzuk meg. Ha vékonyszálú a spárga nem szükséges meghámozni. Mossuk meg alaposan, majd dobjuk forrásban lévő sós vízbe, és főzzük két percig. Két perc után szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe, várjuk meg míg lehűl, majd csepegtessük le jól.

Öntsük egy kis tálba a tejszínt, üssük bele az egész tojásokat, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, és darált borssal, ízesítsük sóval, majd jól keverjük össze.

Nyújtsuk ki lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyságúra az omlós tésztát, majd béleljünk ki vele, vajjal kikent és meglisztezett kerek peremes sütőformát. A tésztát igazítsuk el benne jól, majd a felesleges széleit vágjuk le késsel.
Vágjuk három centis darabokra a megfőzött spárgákat, tegyük a kibélelt formába, és öntsük rá a tojásos tejszínt. Szórjuk a tetejére a kis kockákra felvágott kecskesajtot, majd az egészet tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150 fokon 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
Ha elkészül hagyjuk egy kicsit hűlni, majd vágjuk cikkekre, melléje ropogós salátaleveleket kínáljunk.

Édeskömény-spárga saláta

Hozzávalók: 2 gumó édeskömény, 1 csokor zöldspárga, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, fél citrom reszelt héja és kifacsart leve, só, darált bors.


Az édeskömények alsó vastag részét, és a levélnyeleit vágjuk le, de a zöld leveleit tegyük félre. Vágjuk kétfelé a gumókat, majd uborkagyalun, vagy éles késsel szeleteljük fel, és utána tegyük egy nagy salátástálba.

Vágjuk le a spárgák fás részeit, majd a szárát burgonyahámozóval hámozzuk meg. Ha vékonyszálú a spárga nem szükséges meghámozni. Mossuk meg alaposan, majd dobjuk forrásban lévő sós vízbe, és főzzük két percig. Két perc után szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe, várjuk míg lehűl, majd csepegtessük le jól.

A megfőzött spárgákat vágjuk két-három centis darabokra, tegyük a felszeletelt édesköményhez, csorgassuk rá az olívaolajat, daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval, citromlével és reszelt citromhéjjal. Jó alaposan keverjük össze, tálaljuk salátás tálkákba, a tetejét a levágott édeskömény zöldjével dekoráljuk.
Grillezett halakhoz, rákokhoz, pecsenyékhez kínáljuk körítésnek.

Spárgaleves egy csipetnyi curry-vel

Hozzávalók: 2 csokor zöldspárga, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál curry, 1 csipetnyi őrölt szerecsendió, 1 db zöldségleves kocka, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, fél liter tej, só, őrölt fehérbors, 1 csokor zöldpetrezselyem.

A spárgák végeit vágjuk le, majd burgonyahámozóval húzzuk le a külső héját, és a fejrészét vágjuk le.

Egy nagy fazékban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, és forrósítsuk fel. Tegyük bele a spárgák összevágott végeit, adjuk hozzá a zöldségleves kockát, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, fehérborssal, sóval és curry-vel. Pároljuk legalább öt percig, majd szórjuk meg liszttel, keverjük jól össze és engedjük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Főzzük körülbelül tíz percig, majd öntsük hozzá a tejet is. Forraljuk jól össze, majd merülő mixerrel pürésítsük, és utána finomlyukú szitán passzírozzuk át. Öntsük vissza az átpasszírozott leves a fazékba, tegyük bele a spárgafejeket és a vékony csíkokra összevágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Forraljunk rajta egyet, majd tálaljuk leveses tálkákba, tetejét összevágott zöldpetrezselyemmel szórjuk meg.

Izgalmasabb, ha pároláskor egy csipetnyi őrölt fahéjat is adunk hozzá.

Csőben sült spárga

Hozzávalók: 2 csokor zöldspárga, 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, 2 tojássárgája, 20 dkg trappista sajt, só, őrölt szerecsendió, őrölt bors.


A spárgák végeit vágjuk le majd spárgapucolóval vagy burgonyahámozóval tisztítsuk meg. Forraljunk fel egy nagy fazékban sós vizet, majd tegyük bele a spárgaszálakat. Főzzük két percig, és utána lapátkanállal szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe. Ha kihűlt csepegtessük le jól.

Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a lisztet, keverjük össze és kis adagokban állandó keverés mellett öntsük hozzá a forró tejet. Jól forraljuk ki. Még melegen keverjük bele a tojássárgáját, 10 dekányi reszelt sajtot, sóval, őrölt szerecsendióval és őrölt borssal ízesítsük.
A lecsepegtetett spárgákat, tegyük egy vajjal kikent tűzálló tálba vagy tepsibe. Tetejére kanalazzuk a sajtos mártást, majd a maradék sajtot is reszeljük rá. Forró sütőben 150 fokon süssük 30-35 percig, még aranybarna színű nem lesz.
Önálló húsnélküli ételként is fogyaszthatjuk, de körítésnek grillezett halakhoz, sajtokhoz és pecsenyékhez is kínálhatjuk.

Lazacderék spárgaszósszal

Hozzávalók: 4 szelet lazacfilé, 1 csomag zöldspárga, 1 dl tejszín, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 teáskanál halfűszer keverék, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál liszt, só, darált bors.


A lazacszeleteket csorgassuk meg két evőkanálnyi olívaolajjal, daráljunk rá borsot, szórjuk meg kevéske sóval és a halfűszer keverékkel. A fűszerkeverék helyett használhatunk kaprot, kakukkfüvet, oregánót vagy citromfüvet is. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól átjárják a halhúst.

Egy fazékban forraljunk fel vizet, tegyünk bele sót, majd szórjuk bele a megtisztított és három centis darabokra felvágott spárgát. Főzzük két percig, majd szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Várjunk míg lehűl, majd szűrőedényben csepegtessük le jól.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, keverjük jól el, majd öntsük hozzá a tejszínt. Forraljuk fel, és ha sűrűnek találjuk a szószt tejjel hígíthatjuk. Tegyük hozzá a leforrázott spárgát, ízesítsük sóval és kevéske darált borssal, majd szórjuk hozzá az összevágott petrezselyem zöldjét is, és forraljunk még egyet rajta.

Egy serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olívaolajat, majd tegyük bele a befűszerezett halszeleteket. Mindkét oldalát süssük egy-egy percig, majd serpenyővel együtt tegyük forró 150 fokos sütőbe, és 10 perc alatt süssük készre.
Tálaláskor tegyünk egy-egy szelet megsütött halat nagy tányérokra, majd kanalazzunk rá a spárgaszószból. Köretnek párolt rizst és sült koktélparadicsomokat adjunk.