A kínai háztartások egyik legelterjedtebb konyhai eszköze a wok. Az ételek alapfűszerei a fokhagyma, friss gyömbér és a szójaszósz. Próbáld ki, ízleni fog!

Hozzávalók: 6 szelet pármai sonka, 1 maréknyi datolya, 50 dkg sertéskaraj vagy szűzpecsenye, 1 diónyi friss gyömbér, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál szilvalekvár, 3 evőkanál szójaszósz, 5 dkg póréhagyma, darált bors, fél evőkanál étkezési keményítő.

Vágjuk újnyi csíkokra a sertéshúst, majd tegyük egy kis tálkába. Csorgassunk rá egy evőkanálnyi szójaszószt, szórjuk rá az étkezési keményítőt, majd jól keverjük össze. Tegyük a hűtőszekrénybe legalább egy órára, hogy a szójaszósz jól átjárja a húst.

Egy wokkot vagy nagy serpenyőt forrósítsunk fel, csorgassunk bele két evőkanálnyi olívaolajat. Tegyük bele a bepácolt húscsíkokat, és erős lángon állandóan kevergetve pár perc alatt pirítsuk meg. Ha a húscsíkok szélei kezdenek pirulni, tegyük hozzá a vékony gyufaszál vékonyságúra felmetélt friss gyömbért, az újnyi csíkokra felvágott póréhagymát, a felkockázott sonkát, és a kimagozott datolyát. Daráljunk rá borsot, pirítsuk még egy-két percig, majd csorgassuk meg szójaszósszal, és keverjük hozzá a szilvalekvárt is.

Forraljuk össze, és azonnal tálaljuk párolt hosszúszemű rizzsel.