A Húsvét a második legnagyobb kajálós ünnepünk. Sonka, tojás, torma, bárány, foszlós kalács kerül az ünnepi asztalra. Húsvét hétfőjén viszont a lányoknak kell kitenni magukért. Mivel is kínáljuk meg a locsoló legényeket? Van néhány ötletünk, hogy a gyomor se korogjon.

 

Sonkás batyu

Hozzávalók: 2 csomag leveles tészta, 20 dkg főtt sonka, 1 evőkanál vaj, 1 pohár tejföl, 1 db főtt burgonya, 3 szál újhagyma, só, darált bors, szerecsendió, 1 teáskanál ecetes torma, 1 db tojás.

Vágjuk apró darabokra a megfőzött sonkát, vagy konyhai gyorsvágó géppel aprítsuk finomra. Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele az aprított sonkát, majd pirítsuk pár percig. Adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, forrósítsuk jól össze, majd keverjük hozzá az áttört megfőzött burgonyát. Ízesítsük sóval, darált borssal, őrölt szerecsendióval és ecetes tormával. Kanalazzuk hozzá a tejfölt is, majd a masszát jól dolgozzuk össze.
Vágjunk a leveles tésztából 8x8 cm nagyságú négyzeteket, majd a töltelékből kanalazzunk a közepére. Kenjük meg a tészta széleit felvert tojással, majd hajtsuk rá az egyik felét úgy, hogy háromszög alakú legyen. Kezünkkel jól nyomkodjuk össze, majd tegyük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. Tetejét kenjük meg tojással, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük 15 percig, míg aranysárga lesz.

Tojásos mimóza szendvics

Hozzávalók: 8 szelet barna kenyér, 4 db tojás, 20 dkg sajtkrém, 10 dkg gorgonzola sajt, 1 csokor metélőhagyma, , darált bors, só.

 

Tojásos mimóza szendvics


Tegyük egy keverőtálba a sajtokat, adjuk hozzá a vékony karikára vágott metélőhagymát, daráljunk rá kevéske borsot, ízesítsük sóval, majd az egészet dolgozzuk jól össze. Vágjuk le a kenyerek széleit, majd négy szeletet kenjünk meg fél centi vastagon a sajtos krémmel. Helyezzük rá a másik kenyérszeleteket, majd óvatosan nyomjuk rá. Főzzük meg keményre a tojásokat, majd hűtsük le hideg vízzel. A tojások sárgáját vékony sajtreszelőn reszeljük a megtöltött kenyérszeletek tetejére, majd szórjuk meg a felvágott metélőhagymával. Jól behűtve tállajuk.

Lazacos-spenótos táska

Hozzávalók: 1 csomag friss leveles tészta, 1 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt lazac, 25 dkg spenótlevél, 1 csokor újhagyma, só, darált bors, 1 db tojás.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt újhagymát, és az összezúzott fokhagymát és pároljuk két percig. Tegyük hozzá az alaposan megmosott, majd vékony csíkokra felvágott spenótlevelet. Fűszerezzük sóval és kevéske darált borssal, és közepes lángon pároljuk két-három percig. Ha megpárolódott, hagyjuk kihűlni, majd utána keverjük hozzá a kis darabokra felvágott füstölt lazacot.
A leveles tésztát hajtsuk ki a sütőpapírból, majd vágjuk 8 négyszögre (kb 12x10 cm). Tegyünk mindegyik négyszög közepére egy-egy evőkanálnyi tölteléket, majd a tészta széleit kenjük meg felvert leveles tojással. Hajtsuk össze háromszög alakúra, kezünkkel óvatosan nyomkodjuk össze, majd tegyük sütőpapírral borított sütőlemezre. Tegyük előmelegített sütőbe, és 180 fokon 15 perc alatt süssük aranysárgára.

Tárkonyos tojáskrém pitában

6-7 darab tojást főzzünk meg keményre. Vágjuk apró darabokra, majd tegyük egy tálba. Adjunk hozzá 2 evőkanál majonézt, egy evőkanál tejfölt és egy evőkanál mustárt. Fűszerezzük csipetnyi tárkonnyal, pár csepp citromlével, ízlés szerint sóval, egy leheletnyi őrölt fehérborssal és frissen összevágott petrezselyem zölddel. Óvatosan keverjük össze, majd tegyük hűtőbe pár órára. Félbevágott pita kenyérbe töltsük.

Pita kenyérhez: fél kiló búzaliszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 3.5 dl víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj.

Tárkonyos tojáskrém pitában


Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, cukrot és az olívaolajat. Kis adagokban, dagasztás közben csorgassuk hozzá a langyos vizet, majd elektromos dagasztóval addig keverjük még a tészta az edény falától el nem válik.
Borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd osszuk kétfelé. Nyújtófával nyújtsuk két milliméter vastagságú, kerek lapokká, széles szájú pohárral szaggassuk ki. Tegyük egymás mellé sütőpapírral leborított sütőlapra, kelesszük még 15 percig, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük 8-10 percig. Ha elkészül, várjunk vele még langyosra hűl, majd rakjuk zacskókba, így a pita nem fog kiszáradni, könnyebb lesz majd megtölteni.

Padlizsános rétes-kosár

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 1 db padlizsán, 1 db piros pritamin paprika, 5-6 szem napon szárított paradicsom, 3 evőkanál olívaolaj, só, darált bors, szerecsendió, bazsalikom, 2 dl tejszín, 2 db tojás sárgája.

Egy nagy serpenyő forrósítsuk fel az olívaolajat, majd tegyük hozzá a kis kockákra felvágott paprikát. Lassú lángon, állandóan kevergetve süssük körülbelül 5-6 percig. Ha a paprikák már jól megsültek, adjuk hozzá a kis darabokra felszeletelt padlizsánt és a napon szárított paradicsomot is. Fűszerezzük bazsalikommal, darált borssal, és ízesítsük sóval. Állandóan kevergetve pároljuk 10 percig, míg a padlizsán megpuhul.
Vágjuk 10x10 centis kockákra a réteslapot, majd tegyünk egymásra, kissé elforgatva 3-4 lapot. Béleljünk ki vele muffin sütőformákat, majd töltsük meg háromnegyedig a megpárolt paprikás padlizsánnal.
Egy kis tálba öntsük a tejszínt, adjuk hozzá a tojások sárgáját. Daráljunk rá borsot, szerecsendiót, ízesítsük kevéske sóval, majd jól keverjük össze. Öntsünk minden megtöltött rétes-kosárba 3 evőkanálnyit, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon üssük 15-20 percig.
Ha elkészült, még melegen szedjük nagy tányérokra. Finom vendégváró falatkák, de zöldsalátával tálalva önálló és könnyű vacsora is lehet.

Szendvicstekercs

Hozzávalók: 1 csomag laposkenyér, vagy tortilla lepény, 1 fej saláta, 5-6 evőkanál majonéz, 20 dkg szeletelt sajt, 20 dkg prágai sonka szeletelve, 4 szem paradicsom.

Szendvicstekercs


A laposkenyeret terítsük szét az asztalon, kenjük meg majonézzel. Borítsuk be a megmosott és lecsepegtetett salátalevelekkel. Közepére tegyük a sonka és sajtszeleteket úgy hogy mindenhol betakarja a kenyeret. Szeleteljünk rá paradicsomot, majd tekerjük fel, mint a palacsintát. Éles késsel daraboljuk fel.
Érdekesebb és izgalmasabb, ha a salátalevelek közé elrejtünk pár levél friss bazsalikom, és kanalazhatunk a sonka tetejére akár sütőtökös churney-t is.
A felvágott tekercseket tegyük egy nagy tányérra, melléje kis poharakban újnyi csíkokra vágott újrépát, paprikát, uborkát kínáljunk rágcsálni.

A színes, látványos kajákkal nem vallhatunk kudarcot. Vágjunk többféle idényzöldséget csíkokra, majd tegyük be egy szép üvegpohárba, vagy tálkába. Ezt jó étvággyal fogják elfogyasztani.

Tonhalsalátás bagel

Hozzávalók: 1 doboz tonhalkonzerv, fél darab citrom, 1 teáskanál magos mustár, negyed fej jégsaláta, 2 evőkanál majonéz, só, darált bors, metélőhagyma, 4 darab bagel.

Tonhalsalátás bagel

Szűrjük le a tonhalkonzerv levét alaposan, majd tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a mustárt, meghámozott és felkockázott citromot, majonézt. Ízesítsük sóval, kevéske darált borssal, majd keverjük össze jól.
Vágjuk kétfelé a péksüteményt, majd grillsütőben a vágásfelületét pirítsuk meg. Tegyünk az alsó felére összevágott jégsalátát, tetejére halmozzunk a tonhalsalátából, majd szórjuk meg összevágott metélőhagymával. Helyezzük rá a tetejét és máris fogyaszthatjuk. Keverhetünk a tonhalsalátába összecikkezett főtt kemény tojást, összevágott zellerszárat, almát vagy metélt spenótlevelet is.

Tojásos kosárkák

Hozzávalók: 1 csomag friss leveles tészta, 8 db tojás, 15 dkg húsos baconszalonna, 1 csokor újhagyma, 1 db piros kaliforniai paprika, darált bors.

Tojásos kosárkák


Hajtsuk szét a leveles tésztát (ha mélyhűtöttet használunk kiengedés után nyújtsuk két-három milliméter vékonyságúra), majd vágjuk nyolc egyforma kocka alakúra. Kenjünk ki vajjal és hintsünk meg liszttel egy muffin sütőformát, majd béleljük ki a tésztakockákkal a sütő nyolc üregét. Hagyjuk, hogy a felesleges tészta kilógjon a forma peremére.
Vágjuk kis kockákra a szalonnát, tegyük egy nagy serpenyőbe, majd állandóan kevergetve pirítsuk meg. Ha már a szalonna kezd pirulni, tegyük hozzá az egy centis darabokra felvágott paprikát, és a felkarikázott újhagymát. Daráljunk rá borsot, pároljuk néhány percig, utána töltsük a kibélelt formákba. Mindegyik tetejére üssünk egy-egy egész tojást, majd tegyük forró 150 fokos sütőbe. Süssük körülbelül 20 percig, míg a tojásfehérje teljesen megdermed. Még forrón tálaljuk tányérokra, mellé vékonyra felvágott sonkát, paprikát és paradicsomot kínáljunk. Remek vendégváró és reggeli harapnivaló.