Kenyérre kenhető fűszeres uzsonna, ízletes vendégváró harapnivaló, friss és ropogós péksüteményt kínáljunk hozzá.

Hozzávalók:

  • 4 közepes méretű paradicsom
  • 25 dkg túró
  • fél-fél csokor petrezselyem zöldje
  • kaporlevél, bazsalikomlevél és metélőhagyma
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 maréknyi tökmag
  • 2 teáskanál tökmagolaj
  • só, darált bors
  • 10 dkg rukkolalevél

Elkészítése:

Tegyük a túrót (használhatunk kecske- vagy juhtúrót is) egy keverőtálba, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, ízesítsük sóval, és daráljunk rá borsot.

Elektromos keverővel habosítsuk pár percig. Keverjük hozzá az összevágott fűszerleveleket és a tökmagolajat. Szeleteljük fel egyforma, kb. fél centiméteres vastagságúra a paradicsomokat, kanalazzunk a paradicsomszeletekre egy-egy kanál túrókrémet, késsel simítsuk egyenletesre a felületét, helyezzünk rá paradicsomszeletet, majd ismét túrókrémet.

Ezzel a módszerrel készítsünk három paradicsomszeletből álló tornyot (vigyázzunk, csak egyforma szeleteket használjunk, a két végső szeletet ne használjuk). Tegyük a tornyokat kis időre hűtőszekrénybe, hogy jól megszilárduljon.

Tálaláskor tegyünk egy maréknyi rukkolalevelet a nagy tányérok közepére, majd lapátkanál segítségével emeljük rá a paradicsomtornyot.

A tetejét szórjuk meg száraz serpenyőben megpirított tökmaggal, dekoráljuk fűszerlevelekkel, és csorgassuk meg tökmagolajjal.