A rukkolát másként borsmustárnak nevezik. Íze a csípős retekhez és a nevéhez illően a mustárhoz hasonlítják. Többféleképpen írják a nevét: rucola, ruccola, rukola, válasszon nevet mindenki magának. Egy biztos: a rukkola az egyik legdivatosabb salátaféleségünk.

Főként az olasz konyhából került az asztalunkra, markáns íze miatt kis mennyiségben érdemes fogyasztani. Leginkább nyersen, salátaként fogyasszuk, de én készítettem belőle már levest, lazagnét, és ízesítettem vele túrókrémet.

 

Hozzávalók:

  • 2 csokor rukkola
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál parmezán sajt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál pirított mandula
  • só, őrölt bors

A megmosott és lecsepegetett rukkolát vágjuk kis darabokra, majd tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Adjuk hozzá a többi alapanyagot is és az egészet pépesítsük. Tegyük kis üvegekbe, és a felesleges mennyiséget tároljuk mélyhűtőben.

Kenjük frissen elkészített pizza tetejére, pirított kenyerekre, paradicsomszeletekre. De készíthetünk salátaöntetet is kefírbe keverve, frissen főtt apró burgonyákat is megbolondíthatunk vele. Nagyon finom kifőtt tésztával összekeverve, de a sajtokhoz is nagyon jó kiegészítő.