Diplomáciai vendéglátással foglakozó szakácsként rengeteg alkalommalr készítettünk miniatűr étvágyfalatokat. Ez a fogás az egyik kanadai nagykövet kedvence volt. Most egy diplomata beiktatásán készítettem több falat kíséretében ezt a remek koktélfalatkát.

Hozzávalók:

  • 50 dkg rostos, mélyhűtött spenótpüré
  • 3 db tojás
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, darált bors
  • 1 doboz krémsajt

Tegyük a felengedett spenótpürét egy finomlyukú szűrőbe, és kezünkkel alaposan nyomjuk ki belőle a felesleges nedvességet. Legjobb, ha a durvább képesítésű spenótpürét használjuk. Elkészíthetjük friss spenótlevélből is, vásároljunk 50 dkg friss spenótot, majd alapos mosás után forrázzuk le forrásban lévő vízben. A kinyomkodott leveleket konyhai gyorsvágó géppel pürésítsük, és nyomjuk ki belőle a felesleges vizet.

Tegyük a kinyomkodott spenótpürét egy tálba, üssük bele a tojások sárgáját, sózzuk, reszeljük hozzá a fokhagymát. Fűszerezzük kevéske darált borssal és őrölt szerecsendióval. Verjük fel nem túl kemény habbá a tojások fehérjét, majd óvatosan dolgozzuk a spenótos masszához.

Tegyünk egy ív sütőpapírt egy sütőlemezre, majd öntsük rá a spenótos keveréket. Kanállal egyengessük el egyforma vastagságúra, majd tegyük forró sütőbe. 130-140 fokon süssük körülbelül 15-20 percig.

Az elkészült lapot fordítsuk egy tiszta konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd vágjuk hosszában kétfelé. A két fél spenótos lapot göngyöljük fel a konyharuhával, és hagyjuk így kihűlni. Én azért vágtam kétfelé, mert koktélpartira készítettem. Ha egyben hagyjuk, akkor vastagabb tekercs készülhet belőle.

A kihűlt tekercset kenjük meg a krémsajttal, majd ismét göngyöljük fel. Éles késsel szeleteljük fel, majd ezzel kínáljuk a vendégeinket. A tekercsekbe a krémsajt tetejére egy-egy szelet füstölt lazacot is tehetünk.